28 Şubat sürecinde BÇG talimatıyla Genelkurmay Karargahı’nda verilen brifinglere katılanların tespitine başlandı. Savcılık bu kapsamda Genelkurmay Başkanlığı’ndan brifinglere katılanların isim listesini, görüntüleri ve ses kayıtla
AVCI, KARARGAH’TA BRİFİNG ALANLARDAN BRİFİNG ALMAYA HAZIRLANIYOR
28 Şubat süreciyle ilgili soruşturmada asker kanadına ilişkin iddianamenin mahkemeye teslim edilmesinin ardından, darbenin sivil ayağına ilişkin soruşturmaya hız veren savcılık, kritik bir adım daha attı. Savcılık, Genelkurmay’ın verdiği brifinglere katılan gazeteci, akademisyen ve yargı mensupları tespit için harekete geçti. Genelkurmay’dan brifinge katılanların listesi ve kamera görüntüleri istendi.
HSYK ve Yargıtay’a şikayet
Savcılık, sivillere yönelik soruşturma kapsamında Genelkurmay Başkanlığı’na yazı yazarak o dönem düzenlenen brifinglere katılanların isim listesini istedi. Brifingle ilgili görüntü, ses kaydı ve fotoğrafların da gönderilmesini isteyen savcılık, dokümanların gelmesinin ardından ilgili kişiler hakkında ifade alma işlemine başlayacak. İfade alma işleminde, brifinglere katılan isimlerden yargı mensupları konusunda da HSYK ve Yargıtay’a suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.
İlk brifing yargıya verilmişti
Genelkurmay’da düzenlenen ‘irtica brifingleri’ne yüksek yargı mensupları ve akademisyenler otobüslerle taşınmıştı. Hiçbir yargı mensubu o dönem bu duruma itiraz etmemiş ve verilen talimatları uygulamıştı. Brifinglerde ülke genelinde 125 irticai vakıf, 44 irticai dernek ve cemiyet, 46 irticai örgüt, tarikat ve cemaatin bulunduğu belirtilmişti. Brifingde, irticai yapılanmalara karşı yapılması gerekenler her meslek grubuna göre tek tek sıralanmıştı.
Otobüslerle karargaha taşındı
‘İrtica brifingi’nin ilki 10 Haziran 1997’da Genelkurmay Orbay Salonu’nda düzenlenmiş, yüksek yargıç ve hakimler otobüslerle Karargah’a taşınmıştı. Yaklaşık 400 yargı mensubunun katıldığı ilk günkü protokolde oturanlar arasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, Yargıtay Başkanı Müfit Utku, Danıştay Başkanı Füruzan İkincioğulları, daha sonra Yargıtay Başsavcısı olan Sabih Kanadoğlu bulunuyordu.
Brifingi verenler tutuklandı
Aynı brifin daha sonra akademisyenler ve gazeteciler için de verilmişti. Brifingde, dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Çetin Saner ile İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Dairesi Başkanı Tümgeneral Fevzi Türkeri, irticai faaliyetleri anlatmıştı. Saner ve Türkeri şu anda 28 şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunuyor.
‘KORKTUK VE GİTTİK’ İTİRAFLARI
Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir’in 28 Şubat tarihli MGK toplantısının hemen ardından Haziran ayında Genelkurmay Karargahı’nda organize ettiği ‘irtica brifingleri’ne katılan yargı mensupları baskı ve korkudan brifinglere katıldıklarını savunmuşlardı. Brifinglerde yargı mensuplarına “irtica tehdidinin farkında olun” denilerek, yüksek mahkemenin bu davalarda devleti koruyan kararlar alması salık verilmişti. Yargı mensupları, askerlerin sunum sonrası kendilerini zorla alkışlattığını iddia etmişlerdi.