Ordulu 87 yaşındaki Osman Yavuz, 35 yılda keser, hızar ve çeşitli el aletlerinin yardımıyla 200 kayık yapmayı başardı.
Ordu merkeze bağlı Efirli köyündeki deniz kıyısında kayık atölyesi bulunan Osman Yavuz, 1978 yılında başladığı kayık ustalığını yaşının ilerlemesine rağmen sürdürüyor.
Oğlu Hayrettin Yavuz ile atölyede kayık yapan Osman Yavuz, genç yaşta inşaat ustalığı yaptığını, daha sonra kayık ustalığına başladığını belirtti. Kayık yapmaya başladıktan sonra 35 yılın geride kaldığını ifade eden Yavuz, ''Halen çok zevk aldığım bu işi severek yapıyorum'' dedi. Yaşamının büyük bölümünü inşaat ustalığıyla geçirdiğini ancak daha sonra baba mesleği olankayık ustalığına geçiş yaptığını dile getiren Yavuz, şöyle devam etti:
''1978'den bu yana kayık yapıyorum. Hala bu işi büyük bir özveriyle sürdürüyorum. Kayık yaparken genellikle keser, hızar ve çeşitli el aletlerini kullanıyorum. Bu zamana kadar yaptığım kayıklarda teknoloji değil daha çok göz kararını tercih ettim. Kayıkları kestane ağacından yapıyorum. Kütük halinde gelen ağaçları atölyede tahta haline dönüştürüp daha sonra bunlara belli ölçülerde şekil veriyorum. Ardından balıkçıların isteklerine göre tekneleri yapıyoruz. Bir teknenin tamamlanması büyüklüğüne göre üç ay ve bir yıl arasında değişiyor. Küçük tekneleri kısa bir sürede hazır hale getiriyorum. Büyük kayıkları ise yaklaşık bir yıl içerisinde teslim ediyorum. Bu zamana kadar 200 kayık yaptım.''