Güney Sudan'da son zamanlarda meydana gelen şiddet olayları nedeniyle 100 bin kişinin yerinden olduğu bildirildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Güney Sudan İnsani İşler Direktörü Toby Lanzer, yaptığı basın açıklamasında Unity eyaletindeki çatışmalar nedeniyle mayıs başından bu yana 100 bin kişinin evlerini terk etmek durumunda kaldığını belirtti.
Lanzer, Guit, Ngop ve Nhialdu bölgelerinde yaşayan sivillerin şiddetten özellikle etkilendiğini kaydederek, olayların insanların ekinleriyle ilgilenmek zorunda oldukları dikim mevsiminde meydana geldiğini söyledi.
Uluslararası insani hukuka göre, çatışan tarafların sivilleri korumak ve onlara zarar vermemek zorunda olduğunu ifade eden Lanzer, BM'ye bağlı kuruluşların Unity eyaletindeki ihtiyaçlara cevap vermek için bölgeye erişmeye çalıştığını dile getirdi.
BÖLGEDEKİ İNSANLARIN İHTİYAÇLARININ GİDERİLMESİ
Lanzer, "Çatışmanın taraflarını sivillerin yaralanmasını, yerlerinden edilmesini engelleyecek tüm önlemleri almaya ve yardım kuruluşlarının bölgedeki insanların ihtiyaçlarını gidermesini kolaylaştırmaya çağırıyorum" dedi.
2013 YILINDAN BERİ ÇATIŞMALAR
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te, eski yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlamasının ardından şiddet olaylarının yaşandığı ülkede, o tarihten bu yana hükümete bağlı birlikler ile Machar yanlısı gruplar arasında çatışmalar devam ediyor.
Çatışmalarda 10 binlerce insan hayatını kaybetti, 2 milyon kişi ya ülke içinde yerinden edildi ya da komşu ülkelere kaçtı. BM, ülkede yaklaşık 2,5 milyon kişinin açlık tehlikesi altında olduğunu tahmin ediyor.