Et ve et ürünlerindeki karışımı önleyecek düzenleme bir ay sonra yürürlüğe giriyor
Protein miktarını da artıracak tebliğ kapsamında 5 Mart 2013 tarihinden itibaren raflarda "Yüzde 50 dana, yüzde 50 tavuk etinden üretilmiştir" ibareli gıdalar olmayacak. Yine bu tarihten itibaren fermente edilmiş sucuklarda protein oranı yüzde 16'nın altına inemeyecek. Sektör temsilcileri, uygulamanın yürürlüğe gireceği sürenin uzatılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kapısını çalıyor.
Bazı firmaların da protein şartını tutturmak için et proteini ithalatına hazırlandığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre çok sayıda firma Avrupa'nın farklı ülkelerinden et proteini ithal etmek için görüşmelere başladı. Ancak bu ürünün Avrupa'da helal kesim yapılmayan büyükbaş hayvanlardan elde edilme riski var. Et proteini yapmak için Avrupa'da yüzlerce kesimhaneden toplanan kemikler kullanılıyor.
Dana ve ineklerin kemiklerinde bulunan etler yüksek hava basıncı yöntemi ile ayrılıyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan bir sektör temsilcisi, "Kurutulmuş etin sucuğa katılmasında normalde sorun gözükmüyor olabilir. Ancak bu proteinin elde edildiği hayvanın helal yollardan kesilip kesilmediğini tespit etmek mümkün değil." uyarısında bulunuyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın düzenlemesinde yer alan protein şartını tutturabilmek amacıyla 100 kilogram sucuğun içerisinde en az 70-80 kilo et kullanılması gerekiyor. Piyasada satılan doğal sucuklarda ise yüzde 50 civarında et bulunurken geriye kalan kısmı ise baharat ve bitkisel karışımlardan elde ediliyor. Yüzde 30-50 oranında sucuğa et katılması halinde protein miktarı yüzde 10-11'i geçmiyor. Çok sayıda firmada protein şartını tutturabilmek amacıyla ürünlerine ithal edilen et proteini katmaya hazırlanıyor. Bir kilo et proteinin kilosu yaklaşık 5 Euro civarında. Et proteinin bir kilogramının sucuğun içerisine katılması halinde 5-7 kilo normal etin ortaya çıkardığı protein değerine ulaşılabiliyor.
Örneğin 4 kilogram et proteini konulan 100 kilogramlık sucuğun protein değeri yüzde 10'dan yüzde 14'e çıkabiliyor. Bu da firmaların maliyetlerini düşürüyor. Sektör temsilcileri et proteinin toz halinde ürüne katıldığı için denetimlerde ortaya çıkarılmasının mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Gıda Bakanlığı ise tebliğ kapsamında bu ürünün ithalatının yasak olduğunu belirterek gümrük kayıtlarından tespit edilmesi halinde 12 bin 800 liralık cezai yaptırım ve teşhir yöntemine başvurulacağının altını çiziyor. Edinilen bilgilere göre bazı firmalar bu engeli aşabilmek amacıyla kayıt dışı yöntemlerle et proteini ithalatı yapmak için Avrupa'daki firmalarla görüşmelerini sürdürüyor.