Baharatlar pek çok yemeği tatlandırıyor. Ek olarak tuz, yağ yada şeker kullanılmasına gerek kalmadan lezzet veriyor. Ancak bazı baharatların tek marifeti de bu değil. Sağlığınız için en ideal baharatları ve faydalarını öğrenmek ister
Kekik: Bir çay kaşığı kekikte günlük demir ihtiyacının yüzde 20′si bulunuyor. Kekik hemen her yemeğe lezzet katıyor. Et ve sebze yemeklerinde hatta sahanda yumurtada bile kullanabilirsiniz.
Biberiye: Japon araştırmacılara göre biberiyede bulunan karnosik asit, Alzheimer ve Parkinson’a karşı beyni koruyor. Kıyılmış biberiyeyi sarımsak, limon ve zeytinyağı ile karıştırın. Et ve sebzeleri marine etmek için kullanın.
Maydanoz: Maydanoz yaprakları diyabetle savaşta değerli bir silha. Ayrıca kalp damar sağlığını koruyor. Domates, soğan, jalapeno biberi ve maydonozu birlikte doğrayıp her lezzete uygun bir salsa sosu hazırlayabilirsiniz.
Kırmızı Biber: İngiltere’de yapılan bir araştırma, acı tadı veren kapsaisin maddesinin yağ yakımını hızlandırdığını ve tok hissettirdiğini saptadı. Kırmızı biber bağışıklık sistemine enfeksiyonlarla mücadelede de destek oluyor. Hazılrladığınız makarna sosuna yarım çay kaşığı toz kırmızı biber ekleyebilirsiniz.
Rezene: Açlığı bastırma özelliğiyle tanınan rezene, araştırmalara göre aynı zamanda kan basınıcını dengeleme konusunda önemli bir rol oynuyor ve yemek sonrası sindirimi kolaylaştırıyor. Kendinize açlığınızı bastırmak için rezeneli bir içecek hazırlayın. Bir çorba kaşığı rezenenin üstüne bir bardak kaynar su dökün ve on dakika demlenmesini bekleyin. rezenenin içindeki faydalı yağlar böyleve açığa çıkıyor. Rezeneli içeceğinizi yemekten yarım saat kadar önce içerek sindiriminizi kolaylaştırabilirsiniz.
Nane: Taze nane yaprakları sindirimi kolaylaştırıyor. ve bağırsaklardaki gazları absorbe ediyor. Yoğrudunuza nane ekleyin ve bu şekilde tüketin.
Tarçın: Yapılan araştırmalarda tarçının kandaki ani şeker oynamalarının önüne geçerek iki saat sonra tekrar acıkmayı önlediği görüldü. Tarçının ayrıca kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi de var. Kahvaltıda hazırladığınız yulaflı kahvaltı karışımınıza biraz tarçın ekleyebilirsiniz.
Zencefil: Zencefil iltihaplanmalara karşı iyi bir yardımcı ve sakatlık sırasında ağrıları ciddi şekilde azaltabilir. Sakatlandığınızda zencefil yemek harekete bağlı ağrıları ciddi şekilde azaltabilir. Sakatlandığınızda zencefil yemek harekete bağlı ağrıları yüzde 10 oranında azaltıyor.
Safran: Safranın parlak kırmızı-turuncu rengi krosetin isimli doğal bir asitten geliyor. Araştırmalar bu maddenin Parkinson gibi nörolojik bozuklukları önleyebileceğini gösteriyor. Tavuk kızartırken kullanabileceğiniz safran, aynı zamanda içerdiği bal aromasıyla da farklı bir lezzet sunuyor.
Zerdeçal: Zerdeçalın içindeki kurukumin beyinde biriken ve Alzeheimer’a neden olan amiloid plakları engelliyor. Çorba, sos ve et suyunuza ekleyebileceğiniz zerdeçalın tadı biraz sert, o yüzden küçük dozlarda kullanmakta yarar var.
Kimyon: Bu tohumların sadece yarım çay kaşığında yarım kase doğranmış domatesteki ve orta boy bir havuçtaki kadar antioksidan bulunuyor. Bu koyu sarı renkteki bahartın kullanım alanı ise acı-tatlı biber tadı verebileceğiniz çorba ve soslar.
Kakule: Zencefilgillerden kakule yüksek miktarda antioksidan içeriyor. Aynı zaman hücreleri toksinlere karşı koruyan glütasyon seviyesinin normal seviyede kalmasına da yardımcı oluyor. Kakuleyi çayınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.
Kişniş: Kişniş bitkisinden elde edilen tohumlar, pankreas kanserli hücrelerin gelişimini engellemeye yardımcı olan kaempferol yağı içeriyor. Yemeklere limon aroması veriyor.
Yenibahar: Yenibahar, sadece meyvemsi baharat olarak kullanılan bir tür bitki. Olgunlaştıktan sonra kurutulup baharat yaplıyor. Diş ağrılarını haifletip,kas ağrılarına iyi geliyor. Fırında yapılan tavuk yemeklerine çok yakışıyor.