İha’ların İdlib’de düzenlediği hava harekâtı bütün dünyada konuşulurken, askeri iletişim alanında da bir ilke imza atıldığı ortaya çıktı.
Telsiz rölesi kabiliyetiyle SİHA’lar, operasyon bölgesindeki kara unsurlarıyla doğrudan iletişim kurabildi. Yerli imkânlarla üretilen kriptolu haberleşme sistemiyle de dinleme yapılmasının önüne geçildi.
Savunma Sanayii Başkanlığının sekiz yıl önce, millileştirilmesi için çalışma başlattığı “Hava Savunma Telsiz Ağı Sistemi (HSTA)”, bugün bütün dünyanın konuştuğu İdlib’deki SİHA konseptli hava harekâtına damgasını vurdu. Hava Kuvvetleri Komutanlığının harekât merkezleri, ana jet üsleri ve meydan komutanlıklarında kullandığı yerli ve milli sesli haberleşme sisteminin İHA için üretilen versiyonu, İdlib’deki hava harekâtında ANKA-S (silahlı insansız hava aracı) tarafından kullanıldı.
Sistem, İHA üzerindeki telsiz röle kabiliyeti sayesinde yer kontrol istasyonunda görevli SİHA kullanıcısının operasyon sahasındaki tüm hava ve kara unsurlarıyla telsiz üzerinden iletişim kurabilmesini sağlarken aynı zamanda; çevre unsurların birbirleriyle konuşabilmesini de sağladı. Böylece hava harekâtı sırasında, birliklerin güvenli bir şekilde intikal yapabilmesine de aracılık etti. Yerli imkânlarla üretilen kriptolu haberleşme sistemiyle de dinleme yapılmasının önüne geçildi.
Haberleşme sisteminin üreticisi ONUR Mühendislik AŞ’nin Genel Müdürü Noyan Dede, İdlib’de düzenlenen harekatın, sekiz yıl önce başlatılan yerlileştirme çalışmasının bugün ne kadar isabetli olduğunu gösterdiğini belirterek, “İdlib’de şu anda harekatın bütün sesli iletişim koordinasyonu Hava Savunma Telsiz Ağı (HSTA) sistemi üzerinden yapılıyor. Şirketimiz uzun yıllar boyunca Hava Kuvvetleri Komutanlığı için sesli haberleşme sistemlerini yurtdışından tedarik ederek teslim etti. 2012 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı bu sistemin millileştirilmesi için prensip kararı aldı. Biz de bu yönde projemize başladık. O yıllarda, dünyada bu işin ağ tabanlı olarak ‘Internet Protocol (IP)’ teknolojisi ile yapılması hayal bile edilemiyordu. Sıfırdan yerli ve milli olarak geliştirilen sistemlerin Hava Kuvvetleri Komutanlığının harekât merkezleri ve telsiz istasyonları için ilk teslimatlarını 2016 yılında gerçekleştirdik. Teslim edilen sistemlerin harekât etkinliğini ne kadar artırdığı görüldükten sonra bu yeteneğin ana jet üs ve meydan komutanlıklarına yaygınlaştırılması için çalışma başlattık” ifadelerini kullandı.
“Tüm bu çalışmalar devam ederken TUSAŞ’la ANKA programı çerçevesindeki sesli haberleşme sistemlerinin tedariği konusunda görüşmelere başladık” diyen Dede, “Şu anda tüm ANKA İHA/SİHA tüm yer kontrol istasyonlarında ve uçak üzerinden gerçekleştirilen telsiz röle görevlerinde firmamız tarafından geliştirilen sesli haberleşme ve kayıt sistemi kullanılıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığımız için geliştirilen bu sistemin henüz dünyada karşılığı yok. Yer Kontrol İstasyonu’nda bulunan pilot ve faydalı yük operatörü, gerek yerdeki HSTA sistemi kullanan Hava Trafik Kontrol unsurları ile, gerekse uçak üzerindeki telsizlerle çevredeki savaş uçağı pilotuyla ve yerdeki kara unsurlarıyla anında iletişim kurabiliyor. Sistem hareketli hedeflerin gerçek zamanlı olarak işaretlenip, koordinatların anında diğer muharip unsurlarla paylaşılmasını sağlıyor. Geliştirilen çözüm aynı zamanda uçakta bulunan telsizin röle olarak kullanılarak yerde konuşlu unsurlara haberleşme desteği de sağlıyor” şeklinde konuştu.