İran medyası, resmi televizyon El Arabiya'nın Veliaht Prens'in kral ilan edileceği bir töreni duyurduğunu ancak söz konusu tweetin birkaç saat sonra silindiğini bildiriyor.
Ortadoğu'da fırtına koparan gözaltı dalgası ve istifanın ardından, Suudi arabistan'ın resmi televizyonu El Arabiya'nın sildiği bir Twitter mesajı gündeme bomba gibi düştü.
İran medyasında yer alan haberlere göre, El Arabiya Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın kral olarak atanabileceğini belirten bir mesaj paylaştı. Mesajda planlanan törenin detaylarının kısa süre içinde paylaşılacağı belirtiliyordu.
Ancak tweet birkaç saat sonra silindi. Twitter mesajının neden silindiği henüz bilinmiyor.
Veliaht Prens Selman, Suudi Arabistan'da eşi görülmemiş gözaltı operasyonlarının arkasındaki isim. Yaz mevsimi başında Veliaht Prens koltuğuna resmen oturan genç Selman, uzun olması beklenen iktidarını engeleyebilecek herkesi saf dışı bırakıyor.
Riyad'da buluştular
Veliaht Prens Selman, dün Riyad'da Yemen Cumhurbaşkanı ABDurabbu Mansur El Hadi ile görüştü. Hadi, 2015'te iç savaşın başlamasıyla Suudi Arabistan'a kaçmıştı.
Suudi Arabistan BMGK'ya gidiyor
Suudi Arabistan, günlerdir savaşla tehdit ettiği İran'a karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) harekete geçmeye çağırdı. Çağrıda İran'ın 'terörizm'e destek verdiği savunuldu ve Yemen'deki insani krizden Tahran yönetimi sorumlu tutuldu.
Yemen'de milyonlar ölebilir
Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Mark Lowcock, yardım teslimatına tekrar başlanmaması halinde Yemen'in 'milyonlarca kurbanı olabilecek' bir açlık felaketiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Lowcock'a göre, Yemen'de yaşanacaklar son yıllarda dünyada görülen en büyük felaket olabilir.
İnsani Yardım İşlerinden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcsı Lowcock, Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyona yedi milyon kişinin açlığın kıyısında olduğu Yemen'e yönelik ablukanın kaldırılması çağrısı yaptı.
Koalisyon, Husi isyancıların Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a bir füze fırlatmasının ardından Yemen'e tüm hava, kara ve deniz yolu girişlerini kapatmış durumda.
Kızılhaç, şu ana dek 900 binden fazla kişiyi etkileyen kolera salgınıyla mücadele için hayati önemdeki klor tabletlerini Yemen'e sevk edemiyor.
Ülke sivillerin hayatta kalması için gereken her şeyde dışa bağımlı ve şu anda ülkeye gıda, yakıt ve ilaç giremiyor.
Mısır safını belli etti
Mısır, beklendiği gibi Suudi Arabistan'a açık destek verdi. Darbeyle yönetime gelen MısırCumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Katar'a beş aydır birlikte abluka uyguladığı müttefiki Suudi Arabistan'ın arkasında durduğunu söyledi.
Sisi, gözaltı dalgalarını "Suudi Arabistan'daki durum güven verici ve istikrarlı. Suudi Arabistan'da yaşananlar her ülkede yaşanabilecek dahili uygulamalardır. Suudi Arabistan'ın vatandaşlarına karşı kanun dışı uygulamalarda bulunmayacağından eminiz" sözleriyle değerlendirdi.
İran ve müttefiki Hizbullah'la alakalı her soruna dikkatli yaklaşılması çağrısı yapan Mısır Cumhurbaşkanı, "Mısır savaşa karşı çünkü savaşlardan yana acı ve zor deneyimleri oldu. Körfez bölgesinin güvenliği bizim için kırmızı çizgi. Başkalarının bizim içişlerimize karışmaması gerekiyor. Bölgede gerilimin tırmandırılmamasını istiyoruz" diye konuştu.
Tüm Ortadoğu'yu çalkalayan olaylar silsilesi, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Riyad ziyaretinde istifa etmesiyle başladı. Hemen ardından iç savaş ülkesi Yemen'den Suudi Arabistan'ın başkentine füze fırlatıldı.
Asıl deprem ise, Suudi Arabistan'ad 11 prens ve birçok bakanın yolsuzluk gerekçesiyle gözatına alınmasıyla gerçekleşti. Bir prensi taşıyan helikopter ise Yemen sınırı yakınlarında düştü.
İran ve Suudi Arabistan, hafta başından bu yana birbirlerini savaşla tehdit ediyor.
Suriye ve Irak'taki bilek güreşini Hizbullah militanları ve Şii Haşdi Şabi milisleriyle kazanan İran'a karşı Suudi Arabistan'ın elinde yalnızca Lübnan ve Yemen kozları bulunuyor. Üç yıldır İran'ın desteklediği Husilere karşı savaşan Suudi Arabistan, henüz istediği ilerlemeyi sağlayabilmiş değil. Lübnan'da ise ABD'yla birlikte Hizbullah'ın saf dışı edilmesi gündemde.