Hollandada dün yapılan erken genel seçimin galibi çok az farkla iktidardaki Liberal Parti (VVD) oldu. 14 Türk kökenli adaydan 4ü meclise doğrudan girme başarısı gösterdi.
Resmi olmayan sonuçlara göre ana muhalefetteki İşçi Partisi'yle (PvdA) kıyasıya yarışan VVD, 150 üyeli mecliste sahip olduğu milletvekili sayısını 31'den 41'e çıkardı. PvdA'nın milletvekili sayısı ise 30'dan 39'a yükseldi.
2010'daki seçimde büyük bir başarı elde ederek 24 milletvekili kazanan aşırı sağcı Geert Wilders'ın lideri olduğu Özgürlük Partisi'nin (PVV) oy oranı yaklaşık yarı yarıya azaldı. PVV'nin meclisteki sandalye sayısı 24'ten 15'e geriledi.
Kamuoyu yoklamalarında oy oranının arttığı yönünde tahminlerde bulunulan Sosyalist Parti'nin (SP) milletvekili sayısı değişmezken, son üç dönemdir gerileme yaşayanHristiyan Demokratlar Birliği'nin (CDA) sandalye sayısı 21'den 13'e geriledi. İlk kez genel seçimlere katılan 50 Plus Partisi de 2 milletvekili kazanma başarısı gösterdi.
PvdA lideri Diederik Samsom, geçiçi seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra rakibi Başbakan Mark Rutte'yi arayarak tebrik etti.
Elde ettikleri başarıdan büyük bir mutluluk duyan Başbakan Rutte, partisinin Lahey'de seçim sonuçlarıyla ilgili düzenlenen gecede yaptığı konuşmada, VVD'nin tarihinde ilk kez bu denli yüksek oy oranı yakaladığına işaret etti.
Alınan bu sonuçların ardından farklı partilerin listesinde bulunan 14 Türk kökenli adaydan 4'ü meclise doğrudan girme başarısı gösterdi.
Buna göre ana muhalefetteki PvdA adına yarışan Keklik Yücel, Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk ile Sosyalist Parti'den Sadet Karabulut milletvekili seçildi.
Diğer Türk adayların seçilip seçilmedikleri adlarına kullanılan tercihli oyların sayımından sonra belirlenecek.
21 partinin kaltıldığı ve ilk belirlemelere göre katılımın yüzde74 olarak gerçekleştiği seçim sonunda toplam 11 parti meclise girme başarısı elde etti. 2010 yılında yapılan seçime katılım oranı yüzde 75 olarak gerçekleşmişti.
Seçimde ortaya çıkan tabloya göre Kraliçe'nin, hükümeti kurmak üzere koalisyon görüşmelerine başlama görevini VVD lideri Mark Rutte'ye vermesi bekleniyor.
Siyasi yorumcular, seçimin iki galibi VVD ile PvdA'nın koalisyonu kurabileceği tahmininde bulunuyor. 150 üyeli mecliste iki partinin milletvekili sayısı çoğunluk için yetiyor.
Mecliste sandalye dağılımı
Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin kazandığı sandalye dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
Liberal Parti (VVD) 41, İşçi Partisi (PvdA) 39, Sosyalist Parti (SP)15, Özgürlükler Partisi (PVV) 15, Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) 13, Demokratlar 66 (D66) 12, Yeşil Sol (GL) 3, Hristiyan Birlik (CU) 5, Refomcu Devlet Partisi (SGP) 3, 50 Plus 2, ve Hayvanlar Partisi (PvdD) 2,.
Hollanda'da 2010 yılından bu yana iktidarda olan VVD ve CDA'dan oluşan Wilders'ın partisi PVV'nin dışarıdan desteklediği sağ azınlık hükümeti, ekonomik tasarruf tedbirleri paketi konusunda ortaklar arasında ortaya çıkan görüş ayrılığı yüzünden nisan dağılmıştı.
Kısa süreli siyasi krizin ardından ülkede 12 Eylül'de erkengenel seçim yapılması kararı alınmıştı.