Hormonal dengesizlikler kilo vermenizi engeller, özellikle bel çevresindeki yağlanma, hormonal dengesizliğin habercisidir. Böyle durumlarda özel bir beslenme yöntemi uygulayabilirsiniz
Hormonal dengesizlik söz konusu ise mükemmel bir diyet ve egzersiz programıyla bile basarılı bir şekilde yağ kaybetmeniz gerçekleşmeyebilir. Uykuya dalmakta güçlük çekmek veya gecenin bir yarısı uyanıp da uykuya dalamama, uzun süre uyuduğunuz halde sabah yorgunluk hissetme, yemek yedikten sonra uykunuzun gelmesi, endişeli ruh haliniz, yasama karsı isteksizlik, unutkanlık gibi şikayetlerin çoğuna hormonal dengesizliklerin neden olduğu biliyor musunuz? Hormon dengesizliğinin diğer bir etkisi, kilo alımı ve kilo kaybı üzerinde görülür. Örneğin stres hormonu kortizol çok fazla salgılanırsa, iştahınızı artırır ve bel çevresinde daha fazla yağ depolanmasına neden olur. Aşırı östrojen salgılanması ise menopoz öncesi kadınlarda özellikle kalça çevresinde yağ birikimine neden olur. Yine adet öncesi vücudunuz su tutacak ve bu, sizi daha kilolu gösterecektir.
KANDA İNSÜLIN HORMONUNUN YÜKSELMESİ
Kilo almaya neden olanlardan biri, kanda insülin hormonunun yüksek olmasıdır. Kanda insülin düzeyini normal sınırlarda tutmak kilo vermenizi kolaylaştırabilir. İnsülin düzeyi kanda çok yükselirse, özellikle bel çevresinde yağ birikme eğilimi ve buna bağlı olarak diyabet, kalp hastalığı riski artar. Yüksek trigliserit, kolesterol ve kan basıncı da bu hormonal dengesizliğe eslik ederse uzun vadede sağlık üzerinde ciddi riskler oluşturur. Vücudumuz, aldığı besinlerle yakıt olarak kullanılmak üzere glikoz sağlar. Kandaki seker, kaslar ve karaciğer tarafından kullanılır. Eğer insüline direnç gelişirse, kanda artan seker, kas ve karaciğere giremediği için kanda birikmeye baslar ve kan sekeri yükselir. Glikoz tolerans bozukluğu gelişir, aşırı insülin üretimi kilo vermenizi engeller. Kadınlarda fazla kiloya neden olan önemli bir hormon hastalığı da polikistik over sendromu denen ve yumurtalıkta kist oluşması, tüylenme ve adet bozukluğu ile kendini gösteren hastalıktır. Bu hastalıkta en önemli bulgu insülin hormon yüksekliği veya insülin direncidir.
NE YAPMALISINIZ?
Kan şekeri seviyesinde dalgalanmaların olmaması için üç ana öğün ve iki ara öğünde protein, yağ ve karbonhidratları dengeli olarak tüketmelisiniz. Beslenmenize lifli besinleri ilave etmelisiniz.
YÜKSEK KORTİZOL VE ETKİLERİ
Stres hormonu olan kortizol üretimi aşırı artar ve bu kronik bir hal alırsa, sağlık için zararlı olduğu kadar vücut kompozisyonunu da olumsuz yönde etkiler. Yüksek kortizol değeri iştahı artırmanın yanı sıra depresyon ve hafızada zayıflama, kas kütlesi, libido ve kemik yoğunluğu kaybına neden olur. Kortizol hormonunun fazlalığı, vücutta özellikle karın ve ensede yağ birikiminin ve şişmanlığın nedenidir. Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kortizon ilacı da aynı mekanizmayla kilo alınmasına neden olmaktadır.
ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ NELER?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek, tüm hormonların yapımı için gereklidir. Özellikle balık, yağsız et-tavuk ve peynir gibi protein kaynakları ihmal edilmemelidir. Yüksek kortizol seviyesini azaltmak için C vitamini ve DHEA artırmak en iyi yoldur. Stres yönetimi ve doğru uyku alışkanlıkları bireyler üzerinde olumlu fark yaratabilir. DHEA (dehidropiyandrosteron) adı verilen bu hormon bedenimizin gençlik hormonudur. Özellikle strese karsı etkili çözümdür, vücutta doğal bağışıklık oluşturur, genç kalmasını sağlar. Stresi azaltmak ve DHEA salgısını arttırmak için egzersiz yapılmalıdır. Açık havada yürüyüş, yüzme ve benzeri egzersizler sizi stresten uzaklaştırır.