SAĞLIK

İl Sağlık Müdürlüğünden 'domuz gribi' açıklaması

Mersin İl Sağlık Müdürü Kemal Başaralı, şu ana kadar Mersin'deki ölümlü 2 vakada H1N1 virüsüne rastlandığını açıkladı.

17 Mart 2015 Saat: 20:02
İl Sağlık Müdürlüğünden 'domuz gribi' açıklaması
İl Sağlık Müdürlüğünden 'domuz gribi' açıklaması

Mersin İl Sağlık Müdürü Başaralı, beraberinde Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreter Vekili Volkan Kahveci ile birlikte düzenlediği toplantıda, kentteki domuz gribi vakalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Son bir hafta içerisinde 6 hastanın Mersin'deki hastanelerde yatak tedavisi gördüğünü aktaran Başaralı, bu hastalardan 12 Mart tarihinde Anamur Devlet Hastanesi'ne başvuran Hüsnü Uysal'ın 'viral pnömoni' teşhisiyle 4 gün yoğun bakımda tedavi gördüğünü, ancak tüm müdahalelere rağmen 15 Mart tarihinde hayatını kaybettiğini söyledi. Başaralı, Uysal'a ait numunelerin 16 Mart tarihinde Ankara Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderildiğini ve oradan alınan bilgiye göre numunelerde H1N1 virüsüne rastlandığını belirtti.

"2 VAKANIN DIŞINDA DOMUZ GRİBİNDEN ÖLEN KİMSE BULUNMUYOR"

Bunun dışında yine Anamur Devlet Hastanesi'ne 13 Mart tarihinde başvurduktan sonra Mersin Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Yaşar Küçükalıç adlı hastanın da aynı gün burada hayatını kaybettiğini, bu hastada da H1N1 virüsüne rastlandığını açıklayan Başaralı, bu 2 vakanın dışında domuz gribinden ölen kimsenin bulunmadığını söyledi. Mersin'deki hastanelerde şu an itibariyle biri Suriye uyruklu 5 hastanın 'viral pnömoni' teşhisiyle yattığını dile getiren Başaralı, "Bu hastalarımız, kronik hastalıkları olan yaşlı insanlardır. Bu hastalarımızın görülen lüzum üzerine numune alınarak Ankara Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderilmiştir" dedi.

Grip mevsiminin, genel olarak eylül ve ekim ayları gibi başlayıp, nisan ayı sonuna kadar devam ettiğini kaydeden Başaralı, "Mevsim itibari ile vatandaşlarımızın dikkatli olmasında büyük fayda bulunmaktadır. Grip, sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılan, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu, bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip, en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde geçer. Ancak özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir" diye konuştu.

Başaralı, bir soru üzerine, Anamur ilçesinde her hangi bir salgının söz konusu olmadığını, ancak bu iki vakanın orada çıkmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti.

"HİJYENE DİKKAT ETMELERİ GEREKİYOR"


Mersin Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik ise, normal bir gribin de öldürücü olabileceğine dikkat çekerek, "Bakanlığımız normal grip ile bu domuz gribi denilen gribi aynı statüde kabul ediyor. Hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Bakanlığımızdaki Bilim Kurulu, ek bir tedbir almaya gerek olmadığını bildiriyor. Ama şunu bilmemiz gerekiyor, grip mikrobu, vücut direnci düşük zayıf insanlarda, başka bir hastalığı olan insanlar, özellikle kilo problemi olan, şeker hastası olan, 65 yaş üstü insanlarda, akciğer hastalığı olan insanlarda ve kalp rahatsızlığı olan insanlarda öldürücü olabiliyor. İnsanların tedbir olarak, bir kere hijyene dikkat etmeleri gerekiyor. Çok iyi mevsimsel meyve ve sebze yemeleri, bol sıvı tüketmeleri gerekiyor. Ve mutlaka dinlenmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑