Galatâ'da fiyatlar dolar bazında tavan yapıyor. Semtteki en küçük hana bile talep var
Galataport Projesi, yeni metro köprüsü ve büyük dönüşüm Galata ile Tophane arasındaki bölgede emlak talebini adeta patlattı. Bölgenin merkezi noktası olan Serdar-ı Ekrem Caddesi'ndeki fiyatlar dolar bazında tavan yapıyor. Galata'daki en küçük hana bile talep var…
Para Dergisinden Bülent Ekimci'nin haberine göre; İlk yerleşimler antik çağlara kadar gidiyor. Kaynaklarca net değil, ancak adı en çok rağbet gören tanıma göre İtalyanca "denize inen yol" anlamına geliyor. Burası; Galata. Bir dönem surlarla çevrili olan Tophane'den Galata Kulesi'ne kadar olan bölge... Simgesi olan kule (Cenevizlilere göre adı Christtea Turris, yani İsa Kulesi) ile anılan bölge en parlak dönemini 12. yüzyılda yaşamış. Tam bir dinler mozaiği. Evliya Çelebi'nin, "Çayırlıklarla dolu, sütleri ile ünlü" diye anlattığı, efsaneleriyle ünlü Galata son beş altı yıldır yeniden yükselen değer.
Bölgede yeni eski bütün binalar sürekli değer kazanıyor. Turizmciler, iş merkezi yatırımcıları, bireysel girişimciler ve diğer yatırımcılar, kısaca hemen herkes buradan yer almaya çalışıyor. Alanlar binaları renove veya restore ederek ya satıyor ya da işletmeye başlıyor. Özellikle liman projesinin yenilenmesinin konuşulmaya başlanmasıyla hız kazanan bu dönüşümde şimdi ikinci dalga etkisini gösteriyor. Yakın zamana kadar sadece ana hatta yaşanan bu gayrimenkul furyası şimdi bölgedeki tüm ara sokak ve caddelere sıçradı. Burada yatırım yapmak isteyenler sır gibi binaları saklıyor…
GALATAPORT VE METRO HATTI
Bölge Galataport sonrası deniz tarafından büyük değişime uğrayacak. Diğer yandan metro geçişi ile birlikte Perşembe Pazarı cephesi de dönüşecek. Emlak uzmanları, Serdar-ı Ekrem Caddesi ve Camekan Sokak ile birlikte son dönemlerde en çok Lüleci Hendek Sokak'ta turizm ve yatırım amaçlı taleplerin arttığını ifade ediyorlar. Son yıllarda bölgeyi ziyaret eden turist sayısının artmasıyla, otel ve butik otel yatırımları da çoğalmış durumda. Yatırımcılar için bölgenin tüm sokaklarını gezdik. Satılık ve kiralık gayrimenkulleri inceledik…
Tünel'den Karaköy'e doğru inen Galip Dede Caddesi üzerinde sağda Şişhane'ye, solda da Tophane'ye inen birçok sokak ve cadde var. Tünel'den aşağıya inerken sağda ilk karşınıza çıkan Şah Değirmeni ve Şah Kulu sokakları sizi Şişhane'ye ve Galata Kulesi'ne yönlendiriyor. Aşağıya doğru yürürken sol taraftaki Yörük ve Balkon Çıkmazları sizi aşağıya indirmese de sokak içinde bulunan deniz manzaralı binalar dikkatinizi çekiyor. Biraz daha aşağıda Timarcı Sokağı geçtikten sonra sağda karşınıza heybetli yapısıyla Galata Kulesi'nin bulunduğu Şah Kapısı Sokağı ve solda da bölgenin en çok prim yapan bölümü olan Serdar-ı Ekrem Caddesi çıkıyor.
Galata Kulesi'nin etrafında son birkaç yıl içinde açılan turistik kafeler ve lokantalar dikkat çekerken, Serdar-ı Ekrem Caddesi üzerinde de oteller, moda tasarım atölyeleri, sanat galerileri göze çarpıyor. Bölgede oturanların profili de son yıllarda hızla değişmiş. Sanatçılar, mimarlar, gazeteciler ve siyasiler bölgede yer alıyor. Malum bölgenin en ünlü binası Doğan Apartmanı. Bu apartman ile Galata Kulesi arasında kalan binalar da bölgenin en çok prim yapan gayrimenkulleri arasında gösteriliyor.
FİYATLAR DOLARLA
Serdar-ı Ekrem Caddesi ile Galip Dede Caddesi'ne cephesi bulunan köşe başındaki Pizza.it School'un hizmet verdiği bina ile hemen karşısındaki Sabuncun binası Bursalı bir iş adamı tarafından satın alınmış. Görüldüğü kadarıyla işadamlarının bölgeye ilgisi oldukça yüksek.
Escort Computer'ın kurucusu İbrahim Özer ve Turgay Ciner gibi iş adamları da Galata'ya yatırım yapıyor. İbrahim Özer, Galata'da yatırım amaçlı binalar satın aldığını söylüyor. Turgay Ciner de Şişhane tarafındaki Sarkuysan'ın eski binasını geçtiğimiz yıllarda 30 milyon 500 bin dolara satın almıştı.
Satılık dört beş bina ve daire bulunan Serdar-ı Ekrem Caddesi üzerindeki üç katlı bir binaya sahibi 3 milyon 500 bin TL istiyor. Emlakçılar, Galata'da 60-70 metrekarelik 1+1 dairenin fiyatının 300 bin dolardan başladığını söylüyor. Bölgede kiralar ise bin 500 TL'den başlıyor. Galata'da bin 100 metrekare kapalı alanı bulunan deniz manzaralı beş katlı bir iş hanı için istenen fiyat ise 4 milyon dolar. Lüleci Hendek Caddesi'nde 175 metrekarelik 4+1 daireyi sahibi 560 bin dolardan satışa çıkarmış.
Serdar-ı Ekrem Caddesi ileride Cihangir'den gelen yolla birleşerek Tophane'ye kadar iniyor. Tophane'ye inerken Kamondo Apartmanı'ndan sonra denize yakın yerlerinde çok sayıda kafe ve restoran açılmış. Tophane ile Karaköy arasında cadde üzerinde deniz malzemeleri ve outdoor malzemeleri satan dükkanlar bulunuyor. Sahildeki dükkanların fiyatları 1 milyon TL'ye kadar çıkıyor. Kiraları ise 12 ile 30 bin TL arasında değişiyor.
BUTİK OTELLER ÇOĞALDI
Tophane'ye inen cadde üzerinde eskiden daha çok avize ve pirinç imalatı yapan atölyeler bulunurdu; bunlar artık yerlerini sanat galerilerine bırakmış. Modacı Arzu Kaprol, Serdar'ı Ekrem Caddesi'nde moda evi açmış. BCC İnşaat ise Galata Pera A.Ş'ye ait arazi üzerinde inşaat çalışmalarına başlamış. Galata Pera A.Ş'nin Galata Le Para isimli bir apart oteli bulunuyor.
Galata Kulesi'nin hemen yanındaki Camekan Sokak'ta ise turistik eşya satıcıları var. Galata Kulesi'ne giden Şah Kapısı Sokak'ın başındaki müzik aletleri satılan iş yerlerinin bulunduğu binanın ise yıkılıp yeni bir meydan düzenlemesi yapılacağı belirtiliyor.
Galata Kulesi'nin aşağısında Fırçacı Sokak ile Galip Dede Caddesi'nin birleştiği dört yol ağzında ise Lüleci Sokak ve Yüksek Kaldırım'a inen cadde başlıyor. Caddede ağırlıklı olarak elektronik ve uydu sistemlerinin satıldığı iş hanları var. Buralardaki hanların da talep görüyor.