SİYASET

İslam Yasa Tasarısı Meclis'ten geçti!

Gündeme geldiğinden beri tartışmalara neden olan 'İslam Yasa Tasarısı' Avusturya Meclis Genel Kurulu'nda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.

25 Şubat 2015 Saat: 20:08
İslam Yasa Tasarısı Meclis'ten geçti!
İslam Yasa Tasarısı Meclis'ten geçti!

İçeriğinde Müslümanların fiilen kullandığı bazı hakları hukuki güvence altına almakla birlikte din ve örgütlenme özgürlüğü ile eşitlik haklarını ihlal eden maddeler barındıran tasarı "İslam Yasa Tasarısı", Meclis Genel Kurulu'nda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.

TASARININ İÇERİĞİNDE NE VAR?


Avusturya Sosyal Demokrat Partisi ve Avusturya Halk Partisi'nin oluşturduğu koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan ve 2 Ekim 2014 tarihinde kamuoyuna açıklanan tasarının birçok maddesinde Müslümanlara yönelik "devlete ve topluma karşı olumlu tutum içinde olmaları", "yasa dışı girişimlerde bulunmamaları" ve "yasalara uymaları" gibi şüphe ile bakan, suçlayıcı ifadeler bulunuyor.

İMAMLARA YÖNELİK MADDE

Eleştirilen sonrası bir kaç maddesinde bazı değişikliklere gidilse de yasalaşan tasarıdaki "yurt dışından finansman yasağı" maddesi çoğunluğu Türkiye'den giden ve Avusturya'da bir çok camide görevli olan imamları zora sokuyor. İmamlarla ilgili başka bir maddede ise "sadece üniversitede kurulacak İslam teoloji bölümünden mezun olanlar imam olabilecek" ibaresine yer veriliyor. 

CEMAATLER LAĞVEDİLEBİLECEK


Daha önce ülkenin Başbakanı'na tanınan ve aşırı sağcı bir Başbakan'ın iktidara gelmesi halinde ırkçılığa kadar gidebilir endişesiyle tekrar Başbakan'dan alınan "lağvetme yetkisi bu tasarıda da yer alıyor. Bu yetki tasarıya göre Bakanlar Kurulu'na tanınıyor ve maddeye göre Kurul, dini bir cemaatin lağvedilmesinde yetkilendiriliyor.

CAMİLER KAPATILABİLECEK

Tasarıda yer alan bir başka maddede ise "Tüzel kişilik düzenlemesine göre amacı dini topluma dair dini içerikleri yaymak olan dernekler kapatılacaktır" ifadeleri ile dernek statüsündeki camiler, ya kamu tüzel kişiliği kazanarak İslam cemaatinin birer parçası olacak ya da kapanacak.

KUTLU DOĞUM GİBİ ORGANİZASYONLARA ENGEL


Tasarıda, "toplumsal güvenlik, düzen ve sağlığın ya da milli güvenliğin, diğer bireylerin güvenliğinin, hak veya özgürlüğünün kısıtlanmasına yol açabileceği düşünülen etkinliklerin iptal edilebilmesine" imkan veren bir madde yer alıyor.

YASALAŞAN TASARIDAKİ OLUMLU MADDELER

Müslümanların lehine olan maddelerin de bulunduğu tasarıda Müslümanlar tarafından fiilen kullanılan bazı hakların yasal güvenceye kavuşturulduğu görülüyor. Buna göre "ramazan ve kurban bayramlarının tatil olması, cuma namazı saatinde izin, cem ibadeti ve lokma günleri izni" bulunuyor. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑