YAŞAM

Istanbul Photo Awards'ın ardından

Getty Images Yöneticisi De Keerle: - "Istanbul Photo Awards, bu bölgeye ve bölgede yaşanan olaylara dikkati çekmek için en doğru araç"

27 Mart 2016 Saat: 13:28
Istanbul Photo Awards'ın ardından
Istanbul Photo Awards'ın ardından
Istanbul Photo Awards 2016 ödülleri için oluşturulan jüride 2 yıldır görev alan Getty Images yöneticisi Georges De Keerle, İstanbul Photo Awards’ın bölgeye ve bölgedeki olaylara dikkati çekmek için en doğru araç olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansının ikinci kez düzenlediği ve THY’nin resmi havayolu sponsoru olduğu Istanbul Photo Awards 2016 jürisi geçen hafta İstanbul’da yaptığı çalışmayla ödül alan fotoğrafları belirledi.

De Keerle, yarışmaya tekrar katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Istanbul Photo Awards, bu bölgeye ve bölgedeki olaylara dikkati çekmek için en doğru araç." diye konuştu.

Yılın fotoğrafı seçilen, Abd Doumany’nin AFP için çektiği, “Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı”nı çok beğendiğini ifade eden De Keerle, “Çünkü çok basit ve çok özgün. Başka bir fotoğraf o mesajı vermez. Temel olarak, yardım için ağlayan bir çocuk. Bu çılgınlığın kendisini nereye götürdüğünü bilmiyor. Grafik olarak çok sade ve tüm hikayeyi anlatıyor. Neden ve nasıl olduğunu anlatmak için fotoğrafın kimseye ihtiyacı yok. Fotoğrafı sokakta yürüyen herhangi birine gösterseniz aynı kelimelerle anlatır; hüzün, anlamama, nedenler, sorular.” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’ya sığınan mültecileri konu alan fotoğrafın ise yılın fotoğrafıyla çok mükemmel bir bağlantısı olduğunun altını çizen De Keerle, şöyle devam etti:

"Sığınmacılar denizleri göğüslemeyi göze aldıysa ve bilinmeze gidiyorsa bu ancak yerlerinden zorla edildikleri içindir. Birçoğunun vatanlarında kalmayı tercih edeceklerini düşünüyorum. Tüm bunların temel nedeni Suriye’de yaşananlardır. Birincilik ödülü alan Yunanistan’da bir yerlere karaya çıkmış sığınmacıların fotoğrafı, aslında bir hikayenin başını anlatıyor. Bir film gibi. Henüz sonunu görmedik ama başı budur, bir seyahat."

 Türkiye’de düzenlenen terör saldırılarını da değerlendiren De Keerle, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Türkiye ve bu bölgenin istikrara ihtiyacı var. Bu istikrarın nasıl kazanılacağını bilmiyoruz ama inanıyorum ki bu bölgenin insanları, Ankara’daki insanlar - çünkü Ankara son zamanlarda birçok eylemin adresi oldu - İstanbul’daki insanlar sadece barış istiyorlar, istikrar istiyorlar, sadece parçalara bölünmeden Taksim’e gitmek ve alışveriş yapmak istiyorlar. Ukrayna’da 2015 yılındaki "unutulmuş savaşı" anlatan seri fotoğraf kategorisinde ikinci olan fotoğrafta olduğu gibi. O savaş hala var ve maaşlarını almak üzere, alışveriş yapmak üzere oraya giden insanlar var. Patlama oldu ve öldüler. Neden olduğunu, ne hissedeceklerini bilmiyorlar. Bu sadece tesadüf… Taksim’e gitmek ve parçalara ayrılmak ya da Donetsk’e gidip parçalara ayrılmak…" 

- "Sürece katkı sağlamak bir onur"

Geçen senenin Pulitzer ve bu yılın World Press ödüllerinin sahibi olan foto muhabiri Daniel Berehulak, böyle bir yarışmada dünyanın her yerinden gelen tüm çalışmalara ve bu yılın önemli haber hikayelerine bakmanın, geçen senenin en güçlü çalışmasına karar verme sürecine katkı sağlayabilmenin kendisi için bir onur olduğunu söyledi.

Yarışmaya geçen sene müthiş bir katılım olduğunu hatırlatan Berehulak, bu yıl da dünyanın her yerinden muhteşem yarışmacıların olduğunu belirtti. Ödüllü fotoğrafçı, "Biz buluşmaya ve dünyanın en önemli haberlerini aktarmaya, çalışmalara bakmaya devam ettiğimiz sürece, yarışmanın büyüyüp daha geniş ve güçlü bir şeye dönüşeceğini hissediyorum." ifadesini kullandı.

- Yılın fotoğrafı

Yılın Fotoğrafı ödülünü de değerlendiren Daniel Berehulak, "Yılın Fotoğrafı oy birliğiyle seçildi. Suriye’de bir fotoğrafçının derme çatma bir hastanede bombalamadan sonra çektiği, çok fazla duygu içeren çok etkili bir fotoğraf. Suriye’de senelerdir süren olaylardaki terör ve korkuyu başarılı bir şekilde yansıtıyor." diye konuştu.

Çocuğun yüzündeki ifadenin bir yakarış olduğunu dile getiren Berehulak, ödülü hak eden çok fazla fotoğraf olmasına rağmen bu fotoğrafın öne çıktığını vurguladı. Berehulak, bu fotoğrafın Suriye’deki olaya doğrudan odaklandığını, sadece kendilerine değil çok daha geniş bir hedefe seslendiğini ve sığınmacıların Suriye’den kaçma nedenini anlattığını ifade etti. 

Berehulak, Ankara ve İstanbul’daki saldırılara da değinerek bunun, zaman içerisindeki farklı politik kararların yol açtığı ve şimdi dünyanın her yerinde birçok ülkenin karşı karşıya kaldığı bir gerçek olduğunun altını çizdi.

- Liu Heung

Şanghay Fotoğraf Merkezinin Pulitzer Ödüllü Direktörü Liu Heung, Yılın Fotoğrafı'nın acı çeken bir çocuğun dünyaya "neden" ve "ne oldu" sorularını soran çok güçlü bir görsel olduğuna işaret ederek fotoğrafın çok yüksek bir çığlığı çok sessiz bir bakışla yansıttığını kaydetti. Jürinin olayın görselliğini betimlemesindense hatırlatma gücü olan fotoğraflar seçmeye karar verdiğini dile getiren Liu, “Eminim bu fotoğraflar toplumsal hafızamızda yıllarca yer edecek.” diye konuştu.

Sanatçı, Ankara ve İstanbul’da düzenlenen saldırılara ilişkin ise “Paris’te ya da İstanbul’da, Ankara’da olması fark etmiyor. Bu çok trajik bir durum.” dedi.

 Anadolu Ajansı’nın bu yıl ikincisini düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması Istanbul Photo Awards 2016'da "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Abd Doumany’nin AFP için çektiği “Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı” adlı fotoğraf kazanmıştı.

Haber ve spor fotoğrafı dallarında tekil ve seri fotoğrafların değerlendirilerek tüm kategorilerde ilk üçe giren fotoğrafların belirlendiği yarışmaya yaklaşık 13 bin başvuru oldu. Yılın fotoğrafının yanı sıra dört kategoride 9 ülkeden 11 fotoğrafçıya ödül verilen yarışmanın resmi sponsorluğunu Türk Hava Yolları üstlendi. Kazananlar, profesyonel bir uluslararası jüri tarafından 18-21 Mart tarihlerinde İstanbul’da belirlenmişti.

Yarışmada, Sergey Ponomarev New York Times için çektiği “Sığınmacılar” adlı fotoğrafı ile “Tekil Haber” ve Santi Palacios Getty Images için çektiği  "Avrupa’ya Ulaşmak İçin Riske Atılan Hayatlar” başlıklı fotoğrafı ile “Seri Haber” kategorilerinde birincilik ödülünün sahibi olmuştu.

Ian MacNicol “Kalp Şeklinde” başlıklı fotoğrafı ile “Tekil Spor” ve TASS foto muhabiri Valery Sharifulin “Savaşcı’nın Tarzı” başlıklı fotoğrafı ile “Seri Spor” dalında birincilik ödülüne ulaşmıştı. Minzayar Oo ise Onur Ödülü kazanmıştı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑