Hangi ilçelerde daire fiyatı kaç yıllık kiraya bedel?
İstanbul’da kira gelirleri konutun fiyatını ortalama 20 yılda karşılıyor. Şehre uzak Beykoz,Pendik, Gaziosmanpaşa gibi bölgelerde ev satın alanlar fiyatı ucuz bulsalar da aslında büyük zararı göze alıyorlar. Çünkü bu ilçelerde fiyat düşük olsa da kira gelirleri çok düşük olduğu için eve verilen para ancak 26 ile 28 yılda çıkabiliyor.
Özellikle kentsel dönüşüm ile birlikte artan kira gelirleri ise şehir merkezindeki gelirleri adeta katladı. Örneğin Beşiktaş,Kadıköy gibi merkezi ilçelerde kiralar 3 bin lirayı çoktan geçmiş durumda. Konut fiyatlarının da aynı hızla artarak 600 bin liranın üstüne çıktığı bu ilçelerde ev sahiplerinin kira gelirlerinin eve verdiği parayı amorti etme yaşı 18 yıla kadar geriledi.
ESKİ İLÇE KIYMETLİ
Genellikle yeni yapılmış konutlar baz alınarak yapılan araştırmada yeni konutların az olduğuBahçelievler ve Mecidiyeköy gibi şehrin eski ilçelerinin yüksek kira gelirleri nedeniyle satış fiyatını daha kısa sürede karşıladığını ortaya koyuyor. Her iki ilçede yeni evlerin değil eski evlerin satış ve kira gelirlerinin dikkate alınarak yapılan hesaplama bu ilçelerden konut satın alıp kiraya verenlerin şanslı olduğu görülüyor. Bu ilçelerde bir yandan ev fiyatları Beşiktaş ve Kadıköy’e göre çok düşük olmasına rağmen kiralık ev talebi yüksek olduğu için ev sahipleri daha kazançlı çıkıyor. Üstelik 3 bin liraya kadar çıkan kirayı ödeyemeyenler bu ilçelere akın etmiş durumda.
BEYLİKDÜZÜ KAZANÇLI
Trafikten kaçmak isteyen İstanbullular daha yüksek kiralar ve daha kötü durumda konutlar olmasına rağmen şehir merkezini tercih ediyor. Konut satın alanlardan kârlı çıkanlar arasında bir de konut fiyatlarının ucuz olması nedeniyle Beylizdüzü’nde ev sahibi olanlar bulunuyor. Bu ilçede konut sayısı da fazla olduğu için düşen fiyatlar kira gelirlerini cazip kılıyor. Yaptığımız araştırmada başta İstanbul Finans Merkezi projesinin olduğu Ataşehir başta olmak üzere büyük konut projelerinin olduğu bölgelerde kira fiyatının satış fiyatının yaklaşık 22 yıllık değerine eşit belirlendiği görüldü.
HALKALI'DA 26 YIL İSTİSNASI
Büyük projelerin yoğunlaştığı Halkalı ve Başakşehir’de kirayla amorti, diğer marka projelerinden farklı olarak 26 yıla çıkıyor.
İSPANYA’DA 19 Fransa’DA 34 GERİ DÖNÜŞ YILI
- Avrupa ülkelerinde konuta yapılan yatırımın kira gelirleri ile karşılanmasını kapsayan GdeEtotDom. ru’nun raporuna göre, toplam 92 yılda ancak kira gelirleri ile emlak değerini yakalayabilen Monaco, ev sahipleri için en geç gelir getiren ülke oldu.
- 34 yılla Fransa sondan ikinci ve 32 yılla da Andorra ve İsveç üçüncü sırayı paylaştı. Hırvatistanve İtalya ise 30 yılla listede dördüncü sırada yer aldı.
- Rusya, Danimarka, Lüksemburg, Polonya ve İspanya gibi ülkeler dokuzuncu sırayı paylaştı. Bu ülkelerde emlak sektörüne yatırım yaparak kira geliri elde etmek isteyen gayrımenkul sahipleri, yatırımlarının karşılığını ancak 19 yılda alabiliyor.
- Çalışmada, son 12 ayın kira gelirleri ve konut maliyet fiyatları metrekare üzerinden değerlendirildi. Ancak araştırmada emlak vergileri ve konut giderleri gibi diğer etkenler dikkate alınmadı.
2 bin liraya kadar kiralık ev artık kolay bulunmuyor
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı NİZAMETTİN AŞA: İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, son 6 ay içinde İstanbul’un bazı semtlerinde kiralık ev fiyatlarının kentsel dönüşüm ve Suriyeliler nedeniyle arttığını belirterek, “Yoğunluğun yaşandığı bu semtlerde daha önce bin liraya kiralayabileceğiniz evi şu an bin 500 liraya kiralayamazsınız” dedi. Aşa, Suriyeliler başta olmak üzere yabancıların İstanbul’da kiralık evlere yoğun bir ilgi göstermeye başladığını ifade ederek, “Vasıflı ev de çok fazla kalmadı. Ya orta ve kötü evler ya da lüks olarak tanımlayabileceğiniz evler var. Orta sınıfın tutabileceği bin ile 2 bin lira arasındaki evler kolay bulunmuyor. Tabii bu durum merkezdeki evler için geçerli. Eskiden kiranın 500-600 lira olduğu semtlerde şu an fiyatlar 800-900 liraya kadar çıktı” dedi. İstanbul’da bir yanda satılık konut stoku oluşurken, diğer bir yandan da kiralık ev bulmada sıkıntı yaşandığını belirten Aşa, şöyle konuştu: “Burada çözüm, satılamayan konutların kiralık konutlara dönmesinde yatıyor. Satılamayan konutların kiralık konutlara döneceğine inanıyorum.”