GÜNCEL

İstanbul'un trafik çilesi bitiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Latin Amerika dönüşü müjdesini verdiği yeni proje için gözler Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'a çevrildi.

20 Şubat 2015 Saat: 10:42
İstanbul'un trafik çilesi bitiyor
İstanbul'un trafik çilesi bitiyor

Üçüncü köprüden sonra yapılması kararlaştırılan üçüncü tüp geçit, hem trafiği rahatlatacak hem de süreyi kısaltacak. Tekerlekli araç dışında raylı sistemin de olacağı tünel, 7 Mart'ta seçim dolayısıyla görevini devretmesi gereken Bakan Elvan için ayrı anlam ifade ediyor.

Marmaray ve Avrasya tüp geçitlerinin ardından üçüncü tüp geçit olacak proje için İstanbul Boğazı'nın çeşitli noktalarında çalışma yürütüldü. Trafiği en rahatlatacak bölgeyle birlikte, Boğaz'daki akıntı, çevre yollarıyla bağlantı, geçiş süreci, çevresel etkenler dahil kriterler tek tek gözden geçirildi.

Üçüncü tüp geçit, Marmaray ve Avrasya tünellerinden farklı olacak. Marmaray, raylı geçiş için yapılmış ve hizmete sokulmuştu. Akşam'ın haberine göre, halen inşaatı devam eden Avrasya Tüneli ise sadece tekerlekli araçlar için yapılıyor.

RAYLI SİSTEM DE OLACAK

Yeni tüp geçit ise hem tekerlekli araçların geçişine hem de demiryolu geçişine imkan verecek. Bu yönüyle dünyanın ilk örneklerinden olacak tüp geçitte, gidiş-geliş iki hat tekerlekli araçlar, bir hat da raylı sistem için ayrılacak.

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ

Planlamalara göre üçüncü tüp geçit ve bağlantı yollarının yapımı, yap- işlet- devret (YİD) modeliyle yapılacak. Avrasya Tüneli'nde yapım süresi 55 ay, işletme süresi 25 yıl 11 ay ve 9 gün süre olarak belirlenmişti. Bu sürecin ardından tünel, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne ve yaklaşım yolları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek. Üçüncü tüp geçitin güzergahı, bağlantı yolları ve mesafe hem yapım hem işletim süresini ve maliyetlerini etkileyecek.

8 MİLYAR TL'YE ÇIKABİLİR

Yeni tüp geçitin maliyetinin, belirlenecek güzergaha göre 4-8 milyar TL'lik arasında değişebileceği belirtiliyor. Projede ihale çalışmalarının bu yıl içinde yapılması ve 2019 yılında test sürüşlerinin gerçekleşmesi hedefleniyor. 2020'den sonra ise projenin tam anlamıyla hizmete sunulması öngörülüyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑