Amerika’da iki milyondan fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, kadınlarda görülen sigaradan kaynaklanan ölüm oranı erkeklere ulaşmış durumda. Ayrıca, az içmek ya da light ve ince sigara içmek de hastalıklardan korunmak i
BBC News Health’in haberine göre, sigara içmek veya sigaraya erken yaşlarda başlamak akciğer kanserinin ortaya çıkmasına yol açan en önemli nedenlerden biri. Sigara içen kadınların bu alışkanlıklarından dolayı ölümü artık 1960’lı yıllara kıyasla çok daha sık gerçekleşiyor. Kadınlarda ilk nesil 1950’li yıllarda sigara içmeye başladı. O yıllarda, sigara içen kadınların akciğer kanserinden dolayı ölme ihtimalinin hiç sigara içmemiş birinden üç kat daha fazla olduğu görüldü.
New England Journal of Medicine’a göre, 2000-2010 yılları arasında sigara içen kadınların akciğer kanserinden ölme ihtimali, hiç içmeyen hemcinslerinden 25 kat daha fazla.
Bu oran erkeklerde 1980’li yıllarda benzer bir seviyeye ulaşmıştı. Minnesota Üniversitesi’nin 1966’dan 2010 yılına kadar sürdürdüğü araştırmanın sonuçlarına göre, sigara içen kadınların ölüm riski erkeklerden daha yüksek. Rapora göre, sigaranın tetiklediği koroner kalp yetmezliği, kadınlarda erkeklere göre yüzde 25 daha hızlı artış gösteriyor.
LIGHT SİGARA İÇENLER DE TEHDİT ALTINDA
Araştırmacı Dr. Michael Thun’a göre, düşük zifir ve nikotin içeren sigara markalarını tercih etmelerine rağmen, kadınların sigara yüzünden ölüm riski artış gösteriyor. Kadınların, “light” ve “hafif” olarak pazarlanan sigara türlerini tercih etmeleri bile bu riski azaltmadı. Geçen yıl yayımlanan araştırma, hayat boyu sigara içen bir kadının, hiç içmeyen bir kadına göre 10 yıl az yaşadığını ortaya koyuyor.
30 yaşında sigarayı bırakan bir kadın, sigaraya bağlı hastalıklardan tamamen kurtulabiliyor ve 40 yaşında sigarayı bırakan hemcinslerinden bir yıl fazla yaşıyor.
Bu çalışmaların sonrasında bir açıklama yapan Oxford Üniversitesi Profesörü Sir Richard Peto, şu çarpıcı değerlendirmede bulundu: “Eğer bir kadın erkek gibi sigara içerse, erkek gibi ölür.”
Richard Peto, sosyal bir içicinin ne kadar risk taşıdığını birkaç hafta içerisinde hesap etmenin zor olduğunu da vurgulayarak, “Sigara içen 1.2 milyon kadın üzerinde yaptığımız çalışmalara göre, günde sadece 10 ya da daha az sigara içenlerin bile yakın bir gelecekte ölüm riski taşıdıklarını gördük. Bu tablonun erkekler için de farklı olmadığını söyleyebilirim” dedi.
İngiltere Akciğer Vakfı’nın yaptığı açıklamaya göreyse, 30’undan önce sigarayı bırakan kişilerin uzun ve sağlıklı bir hayata sahip olma şansı daha yüksek, ancak bu, 20’li yaşlardakilerin diledikleri gibi sigara içebilecekleri anlamına da gelmiyor.
Vakıf, sigara içenlerin yüzde 70’inin bırakmak istediklerini ancak bunun çok zor olduğunu kaydediyor ve uyarıyor: En iyisi hiç başlamayın ve bırakmanın kolay olduğunu asla düşünmeyin.
LAMI CİMİ YOK: BIRAKIN!
ABD’de yapılan bir araştırma, günde sadece birkaç sigara içen kadınların da kalp hastalıklarından kaynaklanan ani ölüm riskiyle karşı karşıya olduklarını gösteriyor. Hatta araştırma, bu riskin hiç içmeyenlere göre iki kat fazla olduğunu gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre, ya erkek ve kadınlar arasındaki biyolojik farklılıklar kadınlarda koroner kalp yetmezliği problemine karşı zafiyet yaratıyor ya da kadınlar erkeklere göre sigaranın zararlarından daha çok etkileniyor.
Dünyadaki birçok şehirde sigara firmalarının sigara içen kadınlar sayesinde büyüme gösterdiği görülüyor. İngiltere hükümetinin, özellikle genç kadınları hedefleyen ince sigaralar için yapılan göz alıcı paketlere karşı, sigaraların sade ambalajlarla satılması gibi bir planı bulunuyor.