Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nden (KTSM) Öncü Proje: İlk Konuk Sanatçı Programı, seramik alanında gerçekleşiyor
Köklerinden aldığı ilhamla, Kale Grubu’nun 65 yıldır faaliyet gösterdiği seramik alanındaki sanatçılara alan açmak ve onları desteklemek için yürüttüğü çalışmalarına uluslararası bir boyut katan KTSM, yenilikçi Konuk Sanatçı Programı ile devam ediyor. KTSM, ilk kez hayata geçirdiği Konuk Sanatçı Programı kapsamında, uluslararası seramik sanatçıları Élodie Alexandre-Reyaz Badaruddin’e ev sahipliği yapıyor.
Program kapsamında, Fransız ve Hint asıllı iki sanatçı, 3 ay boyunca İstanbul’da yaşayıp üreterek, Grubun doğduğu topraklar olan Çanakkale’ye ilham ziyaretleri yaparak program sonunda ortaya çıkan seramik sanat eserlerini KTSM’de ‘İyi Bak Dünyana’ temasını merkeze alan bir sergiyle ziyaretçilerle buluşturacak.
KTSM’nin, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğini ikinci kez almaya hak kazanarak, “YENİŞİM: Yaratıcı Endüstrilerde İş Modeli Geliştirme Projesi” kapsamında hayata geçirdiği söz konusu program, İstanbul’da yaratıcı endüstriler ekosisteminin iş modeli üretme kapasitesini geliştirmeye de katkı sunuyor.
KTSM, İlk Konuk Sanatçı Programı ile yerel ve küreseli buluşturan bir örnek oluşturmayı amaçlıyor
Konuk Sanatçı Programı, bir sanatçının içinde bulunduğu ortamdan başka/farklı bir ortamda zaman geçirmesini, bazen de üretmesini sağlayan programlar için ifade ediliyor. Bulunduğu şehir, ülke ya da kıtadan başka bir yaşam ve üretim alanına giden sanatçı, buradaki sosyo-kültürel çevreyle etkileşime geçerken, sanat ya da spesifik bir ortamı da keşfediyor.
Konuk Sanatçı Programı Koordinatörü ve sergi küratörü Sait Fehmi Ağduk, "Konuk Sanatçı Programlarıyla, kutuplardan çöllere kadar, dünyanın en sıradan ve en acayip yerlerinde bile karşılaşıyoruz, ama ülkemizde sayıları yok denecek kadar az. Hayatta gezmekten pek keyif aldığım yerler olan müze ve sergilerin doğaları gereği statik bir tarafları var. Bu mekanlarda, eserleri üretenler değil, eserler ile karşı karşıyayız. Oysa Konuk Sanatçı Programları sanatçıların kanlı canlı yaşam sürdükleri ve bunu içinde bulundukları ortamlara da hayat vererek yaptıkları programlar. Neden bizim ülkemizde de daha fazla Konuk Sanatçı Programı olmasın? Kale Grubu tarafından desteklenen KTSM’nin öncülüğünde başlatılan ve kendisine seramik alanını niş edinen KTSM-KSP umarım sadece Türkiye’de değil, dünyada da bir örnek teşkil edecek” dedi.
Kale Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep Özler de "Türkiye'de ve bölgemizde seramik alanındaki öncü Konuk Sanatçı Programlarından biri olma vizyonuyla ilk KSP'mizi köklerimizden aldığımız ilhamla seramik alanında gerçekleştirmeyi planladık. Hindistan'dan gelen konuk çiftimize “evin senin dünyan” bilinciyle, Karaköy ve Perşembe Pazarı'nın doğal dokusunun yanı sıra fabrikada üretimi deneyimlemek üzere Kale Grubu'nun doğup büyüdüğü topraklar olan Çanakkale/ Çan'ın kapılarını açtık" diye konuştu.
İstanbul ve Çanakkale'den beslenen eserler bir sergiye dönüşecek
Türkiye'de seramik sanatı alanında bir örnek oluşturmayı amaçlayan KTSM-KSP'nin ilk programı için davet edilen Élodie Alexandre-Reyaz Badaruddin çifti, 5 yaşındaki kızları Alif ile 11 Ekim'den bu yana Türkiye'de yaşıyor. 8 Ocak'a kadar zamanlarının bir kısmını İstanbul, bir kısmını da Çanakkale'de geçirecek olan sanatçı çift, KTSM’nin 2021 yılından bu yana öncü olduğu 'İyi Bak Dünyana' temasından aldıkları ilhamla, dünyaya iyi bakmanın ne anlama geldiğini sorgulayacak. Sanatçıların, KTSM'nin seramik fırınını kullanarak açık atölyede üretecekleri eserlerin Aralık ayı ortasında yine KTSM'de düzenlenecek bir sergiyle sanat severlerle buluşması planlanıyor.
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi hakkında
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, disiplinler arası bir üretim ve buluşma platformu. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları önceliklerinden sorumlu üretim ve tüketimi odağına alan KTSM, İyi Bak Dünyana hareketinin de öncüsü.
Sosyal fayda üreten fikirlerin savunuculuğunu yapan KTSM’nin her katı, farklı bir üretim ve öğrenme alanını içerecek şekilde tasarlandı. Tasarım ve sanat çalıştaylarının yanı sıra konuşma ve sunumların da düzenlendiği merkezde, seramik fırınının da bulunduğu seramik üretim alanı; giriş katında özgün, özgür ve öze değen üretimlerin paylaşılacağı bir sergi alanı; tasarım ve sanat ağırlıklı 1.500’den fazla kitaptan oluşan bir kütüphane ile herkesin kullanımına açık bir üç boyutlu yazıcıyla farklı üretim malzemelerinin bulunduğu bir atölye yer alıyor.
Sadece sanat ve tasarımda değil, yaşamın her alanında sürdürülebilirliğe inanan Kale Grubu, KTSM içerisinde özel bir mekâna da yer ayırdı: Roots Studio Cafe. Yerli üreticiyi destekleyen, ‘sıfır atık’ felsefesiyle yola çıkılan kafede, yemek tasarımı konusunda zihin açıcı uzun masa sohbetler yapılıyor.
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi ayrıca Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur’un anılarına, eşyalarına, deneyimlerine de ev sahipliği yapıyor.