Sağlık Bakanlığı, 1957'de sakat doğumlara neden olan ilacın Kanada’daki 95 mağduruna 168 milyon dolarlık tazminat önerdi.
Kanada Sağlık Bakanlığı dünya tıp tarihine "Thalidomide Faciası" olarak geçen, 1957 yılında hamilelik sancılarını kontrol altına almak için bulantı önleyici ilaç olarak piyasaya sunulan ve sakat doğumlara neden olduğunun ortaya çıkması sonrası 1962 yılında piyasadan toplatılan ilacın, Kanada’daki 95 mağduruna 168 milyon dolarlık tazminat önerdi.
Kanada Federal Sağlık Bakanı Rona Ambrose düzenlediği basın toplantısında, dünya tıp tarihine Thalidomide Faciası olarak geçen olayın Kanada’da 95 mağduru olduğunu açıkladı. Bakan Ambrose, Federal Sağlık Bakanlığı olarak bu kişilere 125 bin Kanada Doları net nakit ödeme ve geri kalanı da tedavi giderlerini karşılama olmak üzere kişi başına toplam 1 milyon 768 bin 421 Kanada Doları tutarında bir tazminat paketi hazırlandığını söyledi.
Paketin toplam 168 milyon dolar olduğunu belirten Kanada Saplık Bakanı Rona Ambrose, "Bu büyük acıyı yaşayan, izlerini yıllarca üzerinde taşıyan mağdurlara, yakınlarına ve sevenlerine pişmanlığımı, sevgilerimi ve sempatimi sunmak istiyorum. Açıklanan tazminat rakamının, onların yaralarını sarmaya yardımcı olmasını umuyorum. Hiçbir pişmanlığın ya da paranın, yaşananları ortadan kaldırmayacağını biliyorum ancak, hayatlarının geri kalanında rahat edebilmelerine yardımcı olacağına inanıyorum" dedi.
THALİDOMİDE FACİASI
Thalidomide ilk olarak 1 Ekim 1957’de hamilelik sancılarını kontrol altına almak için bulantı önleyici ilaç olarak piyasaya sunuldu. Daha sonra sakat doğumlara neden olduğu saptanan ilaç 1962’de raflardan kaldırıldı. Dünya genelinde kullanıldığı onlarca ülkede binlerce sakat doğuma neden olan ilaç tıp tarihine ‘Thalidomide faciası’ olarak geçti. Tüm dünyada sadece ABD ve Türkiye bu ilacın satışına onay vermediği için faciadan etkilenmedi. En son 2013 yılı Aralık ayında Avustralya ve Yeni Zelanda’daki 100’ün üzerinde Thalidomide mağduruna, 81 milyon dolar tazminat ödendi.