TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen “Gizli” damgalı Sivas olayları raporunda, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazılmış ilginç bir belge de yer aldı.
Dönemin Sivas Terörle Mücadele Şube Müdürü Ali Çilet’in imzasını ve 5 Ekim 1993 tarihini taşıyan “Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişliğine” hitaben yazılan belgede şu ifadeler yer aldı:
“2 Temmuz 1993 günü ilimizde meydana gelen olaylar nedeniyle yangın olayına kadar meydana gelen olaylar sebebiyle gözaltına alınan kişi olup olmadığı sorulmaktadır. Yangın olayına kadar, olaylar süreklilik arz ettiğinden şubemiz görevlileri devamlı olayı tahrik eden ve yönlendirenleri tesbit etmişlerdir. Kültür Merkezi’nde, vilayet önünde ve Madımak Oteli önünde topluluk dağılma eylemi göstermediğinden o güzergahlarda toplu hareket edildiğinden alınamamış, Kültür Merkezi’ndeki zor kullanma anında alınmak istenmişse de topluluk engel olmuştur.”
İçişleri Bakanlığı’nın “Gizil damgalı” 1993 tarihli Sivas olayları raporunda, olayların gelişimi de anlatıldı. Olaylar sırasında hayatını kaybeden 37 kişiden 2’sinin ateşli silahla vurularak öldürüldüğü kayıtlarda yer alırken Aziz Nesin’in kurtarılması sırasında yaşanan tüyler ürpertici olay da şu şekilde anlatıldı:
‘Erçakmak saldırmak istedi’
“Otelin 4. katında bulunan Aziz Nesin itfaiyenin yardımıyla kurtarılmıştır. Aziz Nesin itfaiye merdivenlerinden inerken bir itfaiye erinin kendisini ittirmesiyle düşecekken, polis memurları kendisini tutmuştur. Belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak yumrukla ve bir belediye görevlisi elindeki telsizle Nesin’e saldırmaya çalışsa da yine aynı polis memurları saldırıya mani olmuştur. Nesin’in buradan uzaklaştarıldığını öğrenen kalabalık bu kez de vilayet binasına yürümüş ve binayı taşa tutmuştur.”