12 Eylül askeri darbesinin başındaki isim, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, hayatını kaybetti...
12 Eylül askeri darbesinin başındaki isim, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren; tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde ( GATA ) hayatanı kaybetti. 98 yaşındaki Evren'in durumunun ağırlaşması üzerine gündüz saatlerinde ailesi, yakınları ve avukatları hastaneye çağrılmıştı. Sağlık durumu bir süredir kötü olan Kenan Evren solunum cihazına bağlı olarak tutuluyordu. Evren'in çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti belirtildi.
12 EYLÜL DAVASINDA MÜEBBET HAPİS CEZASI ALDI AMA...
Kenan Evren, 12 Eylül darbesi nedeniyle yargılandığı davada, müebbet hapse mahkum edilmişti. Ancak temyiz edilen davanın Yargıtay süreci devam ediyordu. Bu nedenle Evren'in Cumhurbaşkanı sıfatı nedeniyle her Cumhurbaşkanı'na uygulanan resmi devlet töreni ile uğurlanması bekleniyor. Evren, darbe cezası kesinleşmediği için de TSK'dan çıkarılmadı ve rütbesi er seviyesine indirilmese de, 12 Eylül darbesinden müebbet hapse mahkum edilen 17'nci Genelkurmay Başkanı olarak tarihe geçmişti.
Arşivden fotoğraflarla 12 Eylül 1980 darbesi |
Evren, hem Genelkurmay Başkanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu için defni öncesinde cenaze namazı sırasında devlet töreni düzenlenecek. Eğer ailesi karşı çıkmazsa veya aksi yönde bir vasiyeti yoksa Evren’in, Devlet Mezarlığı’na defnedilmesi gerekiyor.
22 YILDIR SAĞLIK SORUNLARIYLA MÜCADELE EDİYORDU
Tedavi gördüğü GATA'da yaşamını yitiren 12 Eylül askeri darbesinin başındaki isim olan Kenan Evren, uzun yıllardır sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu. Kenan Evren'in 1993'ten itibaren yaşadığı ciddi sağlık sorunları şöyle: Kenan Evren, 1993'te ABD'de prostat kanseri nedeniyle ameliyat oldu. 1998'te GATA Kalp Damar Cerrahi ana bilim dalında yatarak tedavi gördü. 2002'te yapılan muayenesi sonucu koroner anjiyo oldu. 2005'te sol kulakta kanser hücreleri tespit edilerek tedavi gördü. 2009'ta akciğerlerdeki sorunun zatürree dönüşmesi sebebiyle İzmir Askeri Hastanesi'nde tedavi gördü. Ağustos 2009'da bağırsak ameliyatı oldu. Mart 2012'den itibaren yaşlılığa bağlı bir dizi rahatsızlığı nedeniyle GATA'da tedavi görmeye başladı.
Kenan Evren'le ilgili yargılandığı ve müebbet hapse mahkum edildiği mahkemeye gönderilen 2012 tarihli raporda, "Son iki yılda geçirdiği büyük ameliyatın olumsuz yan etkileri ve mevcut hastalıkları yaşam kalitesini bozmuş ve çoğunlukla ev ortamında yaşamasını gerektirmiştir. Bu durumun yanı sıra (2012 yılında) 95 olan ileri yaşı, her gün 12-17 kalem ilaç kullanmak zorunda olması sürekli hemşire bakımını gerektirmekte ve sürekli özel hemşire bakımıyla yaşamını sürdürmektedir" denilmişti.
AİLE HASTANEYE ÇAĞRILMIŞTI
Evren, 2012'den bu yana GATA'da Beyin ve Kardiyoloji ana bilim dallarında tedavi görüyordu. Evren'in sağlık durumunda yaşlılığa bağlı olarak son günlerde ciddi sorunların ortaya çıktığı belirtildi. Zaman zaman bilinci kapandığı belirtilen Evren'in, tedavisinin yoğun bakımda sürdürülüyordu. Eşi Sekine Evren'i kaybetmiş olan Evren'in üç kızı bulunuyor. Evren'in kızları Nebahat Şenay Gürvit, Semahat Gülay Evren ve Miray Emine Göksu. Evren’in aile üyeleri, durumun ağırlaşması üzerine bugün hastaneye çağrılmıştı.
KENAN EVREN KİMDİR?
Manisa'nın Alaşxehir ilçesinde 1917 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Alaşehir, Manisa, Balıkesir, İstanbul’da sürdürdü ve Maltepe Askerî Lisesi’nden mezun oldu. 1938 yılında Kara Harp Okulu’nu, 1949 yılında Harp Akademisi’ni bitiren Kenan Evren topçu subayı ve kurmay subay olarak silahlı kuvvetlerin çeşitli kademelerinde görev yaptı. Dokuzuncu Kore Türk Tugayı’nda önce Harekât ve Eğitim Şube Müdürlüğü, sonra Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu. Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan sonra 7 Mart 1978’de Genelkurmay Başkanlığı’na atandı. Bu görevi sırasında 12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen askerî darbeyle diğer görevlerinin yanı sıra Milli Güvenlik Konseyi ve devlet başkanlığını da üstlendi. 7 Kasım 1982’de halkoyuna sunulan ve kabul olunan Anayasa ile Türkiye’nin yedinci cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. 9 Kasım 1989’da görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığından ayrıldı. 12 Eylül davası nedeniyle Ankara Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahmkesi'nde yargılanan Evren müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.