Kağıttan Dünyaların Keşfi sloganıyla düzenlenen Türkiye’nin en büyük kitap fuarı 6. kez kapılarını açtı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı, Uluslararası Fuar Merkezi’nde kapılarını kitapseverlere açtı. Açılışta Soma’da maden faciasında şehit düşenler de unutulmadı.
BAKAN IŞIK KATILDI
Açılışa Bilim ve Sanayi Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Ercan Topaca, Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Büyükşehir Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın ve çok sayıda yazar ile kitapsever katıldı. Protokol ve fuara katılanlar yakalarına ‘Dualarımız Soma için” yaka kartı taktı.
ALMASSANIZ DA BAKIN
Fuarın açılış konuşmasını yapan Onur Konuğu Rasim Özdenören, okumanın önemini anlattı. Kitapların çok ayrı yönlerinin olduğunu ifade eden Özdenören, “Bir kitabın kokusu çok farklı bir hazdır. Sanal alemin kitapları aynı keyfi vermiyor. Satın alınan bir kitabın verdiği hazzı sanal alemdeki hiçbir kitap ile değişmem. Bir işportacı tavsiyesi olan ‘almasanız da bakın’ demeyi ihmal etmek istemiyorum. Çünkü baktınız mı mutlaka bir gün alacaksınız. Fuarın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
GÜÇLÜ OLACAKSAK OKUMALIYIZ
Hayatı kitap olarak görmek gerektiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Baktığımız her bir insan başlı başına bir kitap. Her şey bize çok şey anlatıyor. Bugün ülkemizin gereken noktada olmamasının en büyük nedeni okuma ve yazmayı ihmal etmekten kaynaklanıyor. Eğer güçlü bir toplum olacaksak okuyup yazmalıyız. Kitap fuarımızı her yıl daha büyük coşku ve ilgi ile karşılanması bizi mutlu etti. Bu fuarda her renk, her düşünce var. Ön yargısız bir şekilde herkes davet edildi” diye konuştu.
KİTAP FUARINI ÖNEMSİYORUM
Soma’da yaşanan maden patlamasında yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyen Vali Ercan Topaca, “Artık Türkiye’de bir daha böyle açıların yaşamamasını dilediklerini kaydetti. Kitap fuarı okuma için eşsiz bir olanak sağlıyor. Bir insana en güzel hediye kitaptır. Bunu yaygınlaştıralım. Kitap fuarını önemsiyorum, burada bulunmak ve kitap almak beni çok mutlu ediyor. Tüm anne ve babaların bu fuara gelip çocuklarını da getirmesini ve kitap almasını tavsiye ediyorum” dedi.
TÜBİTAK ÇALIŞMA BAŞLATTI
Soma’da yaşamını yitirenlere başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dileyen Bakan Fikri Işık, “Giden canları geri getirmemiz mümkün değil. Bu tip kazaların tekrarlanmaması için nasıl tedbirler almalıyız? Bunun üzerine çalışmalıyız. TÜBİTAK’ta dün yoğun bir çalışma yaptık. İş sağlığı ve güvenliğinde bilim ve teknolojinin daha fazla kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Allahın verdiği aklın sistematik yapısının ürünü olan fikirleri ortaya koymalıyız. Üretimde teknolojinin daha fazla kullanılması gerekiyor. İş kazalarının minimize etmek için TÜBİTAK ile çalışma başlattık” dedi. Başkan Karaosmanoğlu konuşmaların ardından katılım ve desteklerinden dolayı Bakan Işık’a, Bakan da yazar Özdenören’e plaket takdim etti.
NERMİN BEZMEN’E KURT SEYİT VE ŞURA ÖDÜLÜ
Kocaeli Kitap Fuarı, ilk gününde önemli konukları ağırladı. Kocaeli Üniversitesi’nde yapılan bir ankette üniversite öğrencileri Nermin Bezmen’in kaleme aldığı, ‘’Kurt Seyit ve Şura’’ romanını TV’ye en iyi uyarlanan roman seçti. Nermin Bezmen’e ‘’TV’ye Uyarlanan En İyi Roman Ödülü’’ takdim edildi. Fuarda okurlarıyla buluşan Bezmen, bir de söyleşi gerçekleştirdi.
350 YAYINEVİ, 400 ETKİNLİK, 30 SAHAF
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür Bakanlığı, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Radyo 7 desteğiyle düzenlediği Kocaeli Kitap Fuarı 25 Mayıs Pazar gününe kadar 10.30 ile 21.00 saatleri arasında her gün ziyarete açık kalacak. Fuarda bu yıl Balçiçek İlter, Markar Esayan, Ayşe Kulin, Mustafa Armağan, Zahide Yetiş, İsmet Özel, Senai Demirci, Kahraman Tazeoğlu, Murat Menteş, Üstün Dökmen, Nihat Doğan, Ahmet Taşgetiren, Enver Aysever, Kadir Mısıroğlu, Ahmet Ümit ve daha birçok yazar okurlarıyla buluşuyor. 400 etkinlik, 120 söyleşi, 230 imza gününün düzenleneceği fuara 30 sahaf ile 55 sivil toplum kuruluşu da katkı sundu.
SEÇKİN KİTAPEVLERİ
Türkiye’de zirveye oturma hedefine çok kısa sürede ulaşan Kocaeli Kitap Fuarı bu yıl; Akçağ Yayınları/İzdiham Yayınları, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Büyükdoğu Yayınları, Doğan Kitap, İnkılab Yayın, National Geographic, NTV Yayınları, Semerkand Yayınları, İş Bankası Yayınları, Kaynak Yayınları, Radyo 7, TİMAŞ/Sufi Yayınları, TÜBİTAK Yayınları, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Yapa Yayınları gibi 350 yayınevine ev sahipliği yapıyor.
ÇİN’DEN KOCAELİ’NE KAĞIDIN ÖYKÜSÜ
Kitap fuarının ikinci gününde(Pazar) saat 15.00’te Büyükşehir standında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları’nın ‘’Çin’den Kocaeli’ne Kağıdın Öyküsü’’ adlı kitabının tanıtımı yapılacak. Prof. Dr. Emre Dören tarafından yazılan kitabın tanıtım programına Başkan Karaosmanoğlu da katılacak. Programda Prof. Dr. Dören kitabını imzalayacak.