Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel Bankacılık Satış Direktörü Tuğbay Kumoğlu, Merkez Bankası'nın günlük borç alma-verme oranlarındaki düşüşün ve arka arkaya gelen not artırımının gerek iç gerekse dış piyasaya güven telkin ettiğini belirterek, "Bu da konut kredisi faiz oranlarının düşmesine neden oldu ancak yüzde 0,60'ların altına ineceğini düşünmüyorum" dedi.
Kumoğlu, bankaların en büyük potansiyeli bireysel finansman ürünlerinde gördüklerini ve bireysel kredilerde çok ciddi bir boşluk olduğunu belirterek, konut kredisinin bankaya tüketiciyle en uzun vadeli bankacılık ilişkisine girme fırsatı sunduğunu söyledi.
Tüketicinin konut kredisini kullandığı yıl boyunca o bankayla bir ilişki içinde olacağını vurgulayan Kumoğlu, ' Kredi kartını da bireysel emekliliğini de orada değerlendirecek. Faiz oranlarının en düşük konut kredilerinde olmasının nedeni de sağladığı bu uzun soluklu ilişkidir. Faizlerin yüksek olduğu bir ortamda konut kredisi faiz oranlarının düşük kalmasının nedeni de bu...' dedi.
Kumoğlu, konut kredilerinin artık 0,60'lara kadar düştüğünü bu anlamda çok büyük değişiklikler beklemediklerini belirterek, şunları kaydetti:
'Kredi kuruluşlarının değerlendirmelerinde hala iyileştirme beklentileri var. Gecelik borç alma verme faizlerinde çok büyük olmasa da geriye doğru bir beklenti bulunuyor. Merkez Bankası'nın günlük borç alma-verme oranlarındaki düşüşün ve arka arkaya gelen not artırımının gerek iç gerekse dış piyasaya güven telkin etti. Bu da konut kredisi faiz oranlarının düşmesine neden oldu ancak yüzde 0,60 ların altına ineceğini düşünmüyorum. Bunlar olduğu sürece konut kredilerindeki faizlerde bir düşüş olur ama çok büyük düşüşler görmeyeceğiz.Yüzde 0,60'ın altını göreceğimizi sanmıyorum. Bankacılık açısından da bunun optimal bir yere gelmesi lazım. Belki bir iki puan daha düşüş olabilir. Bundan daha fazla olmaz.'
Kumoğlu, konut kredisindeki vade sürelerini Amerika'da olduğu gibi 30 yıla kadar uzamasını pek mümkün görmediğini ifade ederek, 'Bireysel nitelikte krediler içerisinde konut kredilerinin payı her geçen gün artıyor. Konut kredisi faiz oranlarında biraz uzama olacak ama bu Amerika'daki gibi 30 yılı bulmaz' dedi.
- "Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi konut sektörünü canlandırdı"
Kumoğlu, yılın ilk 3 aylık döneminde konut kredisinin bankacılık sisteminde yüzde 10 büyüdüğünü belirterek, geçen yılın ilk üç aylık döneminde sektördeki konut kredisinin yaklaşık yüzde 1-1,5 civarında büyüdüğünü söyledi. Faiz oranları yukarı doğru gittiğinde tüketicilerin alımları ertelediğini, düşüş başladığı zaman alma eğilimin arttığını vurgulayan Kumoğlu, konut kredisi kullanma oranında geçen yıla göre çok ciddi bir talep artışı oluştuğunu kaydetti.
Kumoğlu, KDV oranlarının yüzde 18'e kadar gelmesinin ve bankacılık tarafından kredilendirilen miktarın ekspertizin yüzde 75'ini geçmemesi gibi yapılan düzenlemelerin konut piyasasını yakından ilgilendirdiğini belirterek, bu uygulamaların sektörü hem rehabilite ettiğini hem de sektörü daha canlı hale getirdiğini söyledi.
İstanbul'da ciddi bir yapı stokunun oluştuğu bir ortamda konut kredisi faiz oranlarının düşmesinin konut alımını artırdığını dile getiren Kumoğlu, bunun da sektörü canlandırdığını kaydetti.
- "Müşteri memnuniyeti ön planda olduğu sürece refinansman yapmaya devam edeceğiz"
Kumoğlu, refinansman taleplerinin bankacılık sektöründe hassas bir konu olduğunu belirterek, faiz oranlarında geriye doğru bir gidiş devam ettiği ve müşteri memnuniyeti ön planda olduğu sürece bankaların, kaynak maliyetlerini göz önünde bulundurmak kaydıyla, refinansman yapmaya devam edeceğini dile getirdi.
İstanbul Ankara ve İzmir gibi Büyükşehirlerin konut kredisi kullanma oranında önde olduğunu, bu şehirleri Antalya , Bursa, Malatya ve Gaziantep'in takip ettiğini ifade eden Kumoğlu, yıllardır devam eden istikrar ve konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşle birlikte artık orta segmentteki grubun da ev satın almaya başladığını belirtti.
Kumoğlu, geri ödemesi konusunda en az sorun yaşadıkları ürünün konut kredileri olduğunu belirterek, ödenmeyen kredinin yüzde 1 oranında bile olmadığını söyledi.