Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş köprüsünde sona yaklaşılıyor
Tabliyelerin yerine yerleştirilmesinin ardından köprünün üzeri, asfaltlama öncesi paslanmayı önleyen özel izolasyon boyalarıyla kaplanıyor. Köprünün üzerindeki hummalı çalışma sırasında oluşan yoğun trafikte iş makineleri, işçi servisleri, malzeme kamyonları için hız sınırı 10 kilometre olarak belirlendi. Ramazan Bayramı öncesi açılacak köprüden ise özel araç sürücüleri 120 kilometrelik hızla geçebilecekler. Öte yandan köprünün Gebze tarafındaki çıkışında yapılan içinde lokanta ve dükkanların bulunacağı dinlenme tesisinin inşaatı da tüm hızıyla sürüyor.
ÖZEL İZOLASYON BOYALARI
Geçtiğimiz ay düzenlenen törenle son tabliyesi yerleştirilen İzmit Körfez Geçiş köprüsünde hummalı çalışma sürüyor. Tabliyelerin konumlandırma işleminin yapılması ve kaynaklama işleminin tamamlanmasının ardından tabliyelerin üzeri paslanmayı önleyen özel izolasyon boyalarıyla kaplanıyor. Bu işlem sırasında tabliyelerin üzeri önce kumlama yöntemiyle bugüne kadar oluşan paslardan arındırılıyor. Daha sonra bir daha paslanmaması için farklı özelliklere sahip özel izolasyon boyalarıyla 5 kat boyanıyor. Tüm köprüde bu işlemlerinin tamamlanmasının ardından asfaltlanma işlemine geçilecek. 24 saat aralıksız süren çalışmalar için köprü üzerine işçilerin yemek yemeleri için özel konteynırlar getirildi. Ayrıca köprü üzerinde seyyar tuvalet karavanları bulunuyor.
ÜZERİNDE YOĞUN TRAFİK OLUŞTU
Çalışmalar sırasında köprünün üzerinde yoğun bir trafik oluştu. Köprü üzerinde şu anda hız sınırı 10 kilometre olarak belirledi. İşçileri taşıyan servis minibüsleri, forklifter, vinçler, malzeme taşıyan kamyonlar şu anda köprü üzerinde bu hızda hareket ediyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra ise özel araç sürücüleri köprüden 120 kilometre azami hızla geçebilecek.
GEBZE ÇIKIŞINA DİNLENME TESİSİ
Öte yandan Körfez Geçiş Köprüsü’nün Gebze tarafındaki çıkışında yapılan dinlenme tesisi inşaatı da tüm hızıyla sürüyor. Sürücüler için bir benzinci bulunacak alanda ayrıca alışveriş yapılacak çeşitli mağazalar da yer alacak.
ÜÇ BÜYÜK TÜNELDE SON ÇALIŞMALAR
Bu arada otoyolun Yalova’nın Altınova İlçesi'nden girip Orhangazi İlçesi'nden çıkan Samanlı Tüneli de tamamlandı. Her biri 3 bin 590 metre olan iki ayrı tüpten oluşan tünelde elektromekanik donanımların da takıldığı ve işletmeye hazır hale getirildiği belirtildi. Projenin Bursa bölümünde yer alan Selçukgazi Tüneli'nde ise her biri 1250 metre olan iki tüpte kazı ve destekleme çalışmalarının tamamlandığı öğrenildi. Beton kaplama çalışmalarının tamamlandığı Selçukgazi Tüneli'nde elektrik ve elektromekanik donanımların takılma işlemine geçildiği belirtildi. İzmir’de bulunan her biri 1605 metre olan iki ayrı tüpten oluşan Belkahve Tüneli'nde ise kazı, destekleme ve beton kaplama işlemlerinin tamamlandığı, elektrik, elektronik ve elektromekanik çalışmaların devam ettiği öğrenildi.
GEÇİŞ ÜCRETİ ŞU AN İÇİN 35 DOLAR ARTI KDV
252 metre kule yüksekliği, 35.93 metre tabliye genişliğine sahip, toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün orta açıklığının 1550 metre olacağı ve dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprüsü olacağı belirtildi. Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, şu anda körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü 1.1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştiriliyor. Proje tamamlandığında halen 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor. Köprüden geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak.
PROJENİN YÜZDE 57'Sİ TAMAMLANDI
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil ) Otoyolu Projesi, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometreyi kapsıyor. Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 94, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ise yüzde 87, Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde yüzde 84 olmak üzere dev projenin tamamında yüzde 62’lik fiziksel gerçekleşme sağlandığı belirtildi. Projede toplam 7 bin 908 personel ile birlikte 1568 adet iş makinesinin çalıştığı öğrenildi.