EKONOMİ

Kredi kartına akrabadan daha yakınız!

Türkiye'de bireyler, nakite sıkışınca akrabalarından borç istemek yerine, başta kredi kartı olmak üzere banka kanynaklarını tercih ediyor

6 Ocak 2015 Saat: 13:47
Kredi kartına akrabadan daha yakınız!
Kredi kartına akrabadan daha yakınız!

ING Bank tarafından her yıl yaptırılan "Avrupa’da Tasarruf ve Borç Araştırması"nın 2015’e ilişkin sonuçları sonuçları, Türkiye ve Avrupa’da tüketici eğilimleri ve finansal yönetim konusunda dikkat çekici veriler yansıtıyor. Buna göre, birçok konuda Avrupa ülkelerine göre daha geleneksel olarak bilinen Türkiye'debireyler, öngörülerin tersine, borçlanma konusunda akraba kapısını en az çalanlar olarak öne çıkıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, Avrupa’da bireylerin yüzde 74’ü ailesinden borç istemenin bankadan almaktan daha zor olduğunu düşünüyor. Aileden borç almanın daha yaygın olduğu Türkiye’de de durum çok farklı değil. Bireylerin yüzde 84’ü aileden ya da arkadaşlardan borç istemenin bankadan borç almaktan daha zor geldiğini söylediği Türkiye bu oranla Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor.

KREDİ KARTINA YÜKLENİYORLAR

Akrabadan borç istemede son sırada bulunan Türkiye’deki bireyler yüzde 53’lük kredi kartı borç oranıyla Avrupa’nın açık ara zirvesinde bulunuyor. Bu alanda Türkiye, en yakın takipçileri olan İngiltere yüzde 25Polonya yüzde 21 ve Romanya’ya yüzde 18 kıyasla açık ara önde bulunuyor.

BİREYSEL KREDİLER İKİNCİ SIRADA 

Türkiye’de bireylerin, borç yükünün yüzde 53’ünü kredi kartı borçları, yüzde 37’sini bireysel krediler, yüzde 11’ini ek hesap kullanımı ve yüzde 20’sini aile ve yakın çevreye olan borçlar oluşturuyor. Avrupa ortalamasında ise bireysel krediler yüzde 24, kredi kartı borçları yüzde 18, ek hesap kullanımı yüzde 15 ve aileye ve yakın çevreye olan borçlar yüzde 10 pay alıyor.

BORÇLANIRKEN FAİZİ BİLMEYENLER 

Avrupa’da bireylerin yüzde 27’si, Türkiye’de ise yüzde 30’u borç alırken uygulanan faizi bilmediklerini belirtiyor. Bununla birlikte, Avrupa’da bireylerin yüzde 45’i, Türkiye’de ise 42’si borçlanmak için ek hesap kullanımını kredi kartına tercih ediyor. Polonya, Almanya, İngiltere ve Hollanda’da ise ek hesabı tercih edenlerin oranı yüzde 50’nin üzerine çıkıyor.

TASARRUF SAHİPLERİ AZALIYOR

Araştırma, Avrupa’da 5 kişiden 2’sinin tasarrufu bulunmadığını ortaya koyuyor. Son bir yıl içinde Avrupa’da tasarrufu bulunmayanların oranı yüzde 35’ten yüzde 38’e yükseldi. Türkiye’de ise tasarruf sahibi olmayanların oranında bir yıl öncekine göre yüzde 4’lük artış görülüyor. Tasarrufu olmayan bireylerin oranının 2014 yılında yüzde 44’e ulaştığı Türkiye, kişisel tasarruflar liginde sondan ikinci sırada yer alıyor. 2015’te ise bu oranın yüzde 48’e ulaşması bekleniyor.

BÜYÜK TASARRUF KAYBI VAR

Yıllık Gayrı Safi Milli Hasıla değişim oranına göre tasarrufların azaldığı ülkeler sıralamasında Türkiye, yüzde 23 tasarruf kaybıyla listenin ilk sırasında yer alıyor. Türkiye’de araştırmaya katılan kişiler arasında genel ekonomik gidişatın kişisel finansal yönetimlerini olumsuz etkilediğini belirtenlerin oranı bir yıl öncesine oranla 8 puan artış göstererek yüzde 31’den yüzde 39’a yükseldi.

TASARRUFLAR EŞLERDEN GİZLENİYOR

Türkiye, Avrupa’da araştırmaya katılan ülkeler arasında “Eşim sahip olduğum tüm banka ve tasarruf hesaplarımdan haberdardır” cümlesine katılmayanların en yüksek oranda olduğu ülke. Avrupa’da 10 kişiden 3’ü sahip olduğu parayı eşine söylememenin normal olduğuna inanıyor. Avrupa genelinde bireylerin yüzde 17’si, Türkiye’de ise yüzde 28’i eşlerine söylemedikleri bir hesapları bulunduğunu beyan ediyor. Avrupa genelinde, yaşça daha büyük çiftlerin eşlerinden parasal konularda daha az sır sakladıkları göze çarpıyor.

HABERSİZ HARCAMALAR DA YÜKSEK

Borcu olan hanelerde bu oranın daha yüksek olduğu görülüyor. Avrupa’da borcu olanların yüzde 22’si borcu olmayanların ise yüzde 17’si eşlerinden yaptıkları bazı masrafları gizliyor. Türkiye’de ise gizli harcama yapanların oranı borcu olan hanelerde yüzde 27, borcu olmayan hanelerde ise yüzde 22.

TASARRUFU ARTIRAMAYANLAR

ÇOK Ancak buna rağmen, Türkiye’de toplam nüfusa oranla tasarrufu bulunmayan oldukça geniş bir kesim bulunuyor. Türkiye tüm ülkeler arasında, tasarruflarını düzenli artıramayanların yüzde 62 ile en yüksek orana sahip olduğu ülke konumunda.

GİYİM VE KİŞİSEL BAKIMDAN KISILIYOR

Avrupa genelinde tüketicinin lüks tüketimi azalttığı ve sabit giderlere daha fazla odaklandığı görülüyor. Araştırmada Avrupa’da en fazla kısılan giderler, eğlence ve boş zaman aktiviteleri olarak belirlendi. Giyim ve kişisel bakım masrafları Avrupalı tüketicinin tasarruf için en yaygın şekilde kesintiye gittiği üçüncü gider alanı iken Türkiye’de bu iki kalem, masrafların kısıldığı alanlar listesinde başı çekiyor.

TURİZM SEKTÖRÜNE KÖTÜ HABER

2015’te Avrupa’da bireylerin tatil masraflarında yüzde 18 kesintiye gidecekleri göze çarpıyor. Bu oran Türkiye, İspanya ve İtalya’da yüzde 22. Diğer yandan Avrupa’da en az kesintiye gidilen alan ise gıda harcamaları olarak öne çıkıyor. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑