Kürt gazeteciliği ve medyasının akademik düzeyi, sorunları ve çözüm önerileri Ankara’da Anadolu Ajansı’nın ev sahipliğinde konuşuldu.
Anadolu Ajansı Kürtçe Haberciliğin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı ile bu konuda sorunların giderilmesi için bir ilke imza attı. Çalıştayda Kürtçe İletişim Fakültesi için ilk söz alındı. Kürtçe'nin duayen isimlerinin konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda en büyük sorunlar; standartizasyon, bu işe kafa yoranların kendi kafalarına göre kelime üretmeleri, hamisizlik, patronajsızlık, moda mod çeviriler, olarak sıralandı. Bu sorunların çözümü noktasında kamunun, üniversitelerin STK'ların, muhalif Kürt basının birlikte çalışması ve devletin çıkan gazetelere destek vermesi (ilan) gibi öneriler konuşuldu.
KÜRTÇE İLETİŞİM FAKÜLTESİ YOLDA
Kürtçe Haberciliğin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nın onur konuğu olan Bülent Arınç konuşmasında iletişim fakültelerinin yetenekli gazeteci yetiştirmediğinden sitem edince Kürdoloji Başkanı Kadri Yıldırım Artuklu Üniversitesi'nde Kürtçe İletişim Fakültesi kurmak için müsaade istedi. Arınç'ın "İnşallah" diye cevaplandırmasından sonra Yıldırım, gerekli hazırlıkları yapıp YÖK'e sunacaklarını ve Arınç ile görüşeceklerini ifade etti. Kürtçe'nin yasak ve asimilasyona rağmen bugüne kadar ayakta kalmasını ve hala konuşuluyor olmasını dengbejlik geleneğine ve medreselere dayandıran Kürdoloji Başkanı Profesör Dr. Kadri Yıldırım son oturumda Kürtçe haberciliğinin ve Kürt dilinin bu güne kadar gelmesinde emeği geçen muhalif basına, bedel ödeyenlere ve mücadele verenlere teşekkür etti.