Kuzey Kore, Güney Kore ile 'Savaş durumuna' geldiğini duyurdu...
Kuzey Kore Hükümeti, partiler ve kuruluşlar tarafından yapılan ortak açıklamada, "Güney Kore ile ilgili tüm münasebetlerimiz savaş yönetmeliğine göre düzenlenecektir" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, ABD ve Güney Kore tarafından düzenlenen "provokasyonlara önceden haber verilmeksizin" misillemede bulunulacağı uyarısı yapıldı.
Uzmanlar, iki ülke arasında tam ölçekli bir çatışma olasılığının çok düşük olduğunu, Kuzey Kore'nin tehditlerinin amacının, Washington yönetiminin dikkatini çekerek destek görüşmeleri başlatmak ve genç lider Kim Jong Un'un ülkesindeki imajını güçlendirmek olduğunu vurguluyor.
Hükümetin 12 Şubat'taki nükleer denemesinin ardından Birleşmiş Milletler'in Kuzey Kore'ye yaptırımlar uygulaması, Pyongang yönetiminin bunlara sert üslupla cevap vermesi ve rakip ülkelerle arasındaki gerilimin yükselmesi gibi etkenlere dikkat çeken uzmanlar, Kuzey Kore'nin bu durumları farklı değerlendirebileceğini ve çatışma ortamının oluşabileceğini söylüyor.
Kuzey Kore'nin açıklamalarına yanıt veren Güney Kore ise bu tehdidin yeni bir durum olmadığını, ABD ile Güney Kore arasında düzenlenen yıllık tatbikata cevap olarak Kim'in ordusunu yüksek alarm düzeyine geçirdiğini bildirdi.
Seul yönetimi ise bu tip tatbikatların, Kuzey Kore yönetimince bir "işgal hazırlığı" olarak algıladığını açıkladı.
Kuzey Kore ile Güney Kore arasında 1950-1953 yılları arasında çıkan savaş, barış antlaşması yerine ateşkesle sonuçlandığı için iki ülke arasında teknik açıdan zaten bir savaş durumu bulunuyor. Ayrıca, Kuzey Kore yönetimi, bu ayın başlarında "ateşkesin geçersiz olduğu" yönünde bir açıklama yapmıştı.
ABD'nin birkaç gün önce Güney Kore'ye nükleer yeteneğe sahip iki B-2 hayalet bombardıman uçağı göndererek tatbikat yapması ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un ülkesinin "roket gücünün ABD'li emperyalistlere hesap sormak için zaten hazır olduğunu" bildirmesi, son günlerde siyasi gerilimi tırmandırmıştı.