Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Süreç, bize Suriye krizinin çözümünde daha etkili ortak yollar aramada yardımcı olacak. Suriye konusunda Rusya ve Türkiye'nin görüşleri tam örtüşmüyor" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesinin Suriye krizinin çözümünde iki ülkeye daha etkili ortak yollar aramada yardımcı olacağını söyledi.
Lavrov, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile bir araya geldi. Bakanlar, görüşemenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Memmedyarov toplantıda yaptığı konuşmada, mevkidaşıyla görüşmede ikili ilişkileri, bölgesel konuları ve Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecini görüştüklerini bildirdi.
Dağlık Karabağ sorununun çözümü için yoğun diyalog yürütüldüğünü söyleyen Memmedyarov, sorunun aşamalı şekilde çözülmesi gerektiğini, işgal altındaki topraklardaki Ermenistan ordusunun bölge için tehlike oluşturduğunu belirtti.
Mevkidaşıyla Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecini de konuştuklarını, Lavrov'un son durumla ilgili bilgi verdiğini söyleyen Memmedyarov, "Azerbaycan Türk-Rus ilişkilerinin normalleşmeye başlamasından memnun. Rusya ve Türkiye ilişkileri ne kadar iyi olursa bu Azerbaycan için de her alanda iyi olur." dedi.
Memmedyarov'a bu konuda tamamen katıldığını ifade eden Lavrov ise bölgedeki sorunların azalmasının hem Rusya hem de Azerbaycan için iyi olduğunu kaydetti.
Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecinin bölgeye olumlu katkı sağlayacağını ifade eden Lavrov, "Süreç, bize Suriye krizinin çözümünde daha etkili ortak yollar aramada yardımcı olacak. Suriye konusunda Rusya ve Türkiye'nin görüşleri tam örtüşmüyor. Fakat Mevlüt Çavuşoğlu ile Soçi'deki görüşmemden sonra diyebilirim ki Türk mevkidaşlarımızla anlaşmazlıklarımız daha az olacak. BMGK ve Suriye'ye Destek Grubu'nun kararlarını uygulanması için daha açık müzakere etmeye çalışacağız." şeklinde konuştu.
Lavrov, "Karabağ sorunun çözüm sürecinde hangi ilerlemeler kaydedildi" sorusunu ise "Görüşmelerdeki ayrıntıları açıklayamayız. St. Petersburg görüşmesinden sonra cumhurbaşkanlarının bildirisinde de ayrıntılara yer verilmedi. Bu her müzakere sürecinin etik kuralıdır. Fakat bu kez çözüme daha yakınız." yanıtını verdi.