Lice'nin Yolçatı köylüleri, PKK mezarlığındaki Mahsum Korkmaz heykelinin 8 ay önce dikildiğini, resmi açılışının 15 Ağustos'ta yapıldığını söylüyor.
Diyarbakır’ın Lice ilçesi Yolçatı Köyü’ndeki Mahsum korkmaz heykelinin 8 aydır orada olduğunu belirten köylüler, şaşkın. Habertürk gazetesinden Güngör Karakuş’un konuştuğu köylüler, “Resmi açılışı 15 Ağustos’ta yapıldı. Bu heykeli görmemeleri mümkün değil. Köye geldiklerinde görürler. Termal kamera ve Heronlarla da bu heykeli görebilirlerdi” dedi.
Heykelin yerinden kaldırılması sırasında mezarlıkta çıkan çatışmalardan geriye kalan mermi ve gaz fişeklerini toplayan köylüler, Genelkurmay’ın “200-500 kişilik bir grup roketatar, piyade tüfeği ve el yapımı roketatarlarla saldırdı” açıklamasının da gerçeği yansıtmadığını iddia etti.
Olay sırasında mezarlıkta kadın ve çocukların olduğunu ve kendilerinehaber verilmeden mezarlığın tarandığını anlatan köylülere göre olay “Provokasyon.”
ORASI MEZARLIKLAR BÖLGESİ
BBC Türkçe'nin haberine göre de bölgeyi yakından izleyen gazeteciler, heykelin dikilmesinin gizli saklı gerçekleşmediğini ve yöre halkının katılımı ile olduğunu söylüyor. Liceli gazeteci Veysi Polat, Lice’nin 56 köyünden insanların katılımı ve imece usulü ile heykelin dikildiğini belirtti. BBC’nin haberine göre Lice’nin Yolaçtı Köyü (Sisê) farklı tarihlerde farklı yerlerde ölen PKK ’lı cenazelerinin müzakere süreci başladıktan sonra bulundukları mezarlıklardan çıkarılarak tekrar gömüldüğü bir kabristan. Polat, geçen yıl tamamlanan kabristanda 280 mezar olduğunu söylüyor. Lice çevresinde böyle üç mezarlık var. Korkmaz’ın heykelinin dikildiği mezarlık aralarında en büyük olan.
ÇATIŞMALARIN FATURASI
Yolaçtı’daki mezarlıktaki heykelin açılışı 15 Ağustos’ta yapıldı. Diyarbakır Cumhuriyet başsavcılığı “Terör örgütü propogandası yapıldığı” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Lice Sulh Ceza Mahkemesi, heykele “suç eşyası” olduğu gerekçesiyle el konulmasına karar verdi. Kararın ardından mezarlıkta çatışmalar çıktı. Mehdi Taşkın adlı vatandaş öldü, operasyon sonrası uzman çavuş Uğur İnal’ın kaza kurşunuyla öldüğü açıklandı.
‘FİBERGLAS MALZEMEDEN...’
Heykelin nasıl yapıldığı, heykeltraşı ve oraya nasıl geldiği merak konusu. Muhsin Kızılkaya, Habertürk’teki yazısında heykelin Diyarbakır’da yapıldığını ve heykeltraşının bilinmediğini yazdı, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ’nın açıklamasına göre heykel fiberglas malzemeden yapıldı. Ala önceki gün TGRT’de konuyu değerlendirirken “Mesela orada bir heykel, fiber glas maddeden yapılmış basit bir heykel yani. Basit bir heykeli servis eden yazan gazeteler bakın. Ertesi gün neler olmuşTürkiye ’de. Vaveylayı koparanlar ve Türkiye’de bu sürecin baltalanmasındaki işbirliğine bakın. Onlar, eğer bu sorun devam ederse, oradan besleniyorlar” diye konuştu.
İÇİŞLERİ BAKANI: DERİN PROVOKASYON
Lice'deki olayların çok derin ve açık bir provokasyon olduğunu belirten İçişleri Bakanı Âlâ, "PKK'nın içerisinde de kamunun içerisinde de 'sivil toplum' diye ortalıkta dolaşanların içerisinde de Türkiye'nin bu problemini çözmemesini isteyen ve bundan çıkar sağlayan yapıların, grupların olduğunu inkar edemeyiz. Bir bunlarla mücadele ediyoruz" diye konuştu.