Euro krizinin etkisinin en fazla görüldüğü ülkeler olan İspanya ve Yunanistanda halk isyan etti. İspanyada hükümetin tasarruf politikalarını protesto eden eylemciler polisle çatıştı. Atinada da, bugün genel grev var.
Euro Bölgesi'ndeki mali krizi aşmak için Almanya Başbakanı Angela Merkel'in öncülüğünde İspanya ve Yunanistan'a dayatılan tasarruf tedbirleri politikalarına İspanya ve Yunanistan'da halk isyan etti.
İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle 2011 yılında ortaya çıkan, siyasi, ekonomik ve sosyal sisteme tepki gösteren "Öfkeliler" adlı halk hareketi, başkent Madrid'de meclis binasını kuşatmaya çalıştı.
Çoğu işsiz gençlerden oluşan öfkeli kalabalığa polisin müdahalesi sert oldu. "Öfkeliler" adlı grupla, polis arasındaki çatışmalarda 60'dan fazla kişi yaralandı. Polisin plastik mermi kullandığı gösteride, en az 26 kişi de gözaltına alındı.
Başkent Madrid'de bin 300'den fazla polisin görev yaptığı gösteride, halka yeni bir tasarruf tedbirleri paketi dayatmaya çalışan Başbakan Mariano Rajoy'un istifası istendi. "Az polis, daha fazla eğitim" ve "Eller yukarı, bu bir isyan" gibi sloganların atıldığı gösteride, erken seçime gidilmesi de istendi.
ATİNA'DA GENEL GREV
AB'nin dayattığı mali politikalara karşı çıkılan bir diğer ülke ise Yunanistan oldu. Atina'nın "milyar Euroluk" yeni tasarruf tedbirleri paketine karşı çıkan Yunanistan'da bugün genel grev yapılıyor. Özellikle başkent Atina'da etkili olan genel grevde hayat durdu.
Kentte ulaşım durdu. Belediye otobüsleri ve postahaneler çalışmıyor. Hükümet gösterilerde şiddet olayları yaşanmaması için Atina'da 5 bin polis görevlendirdi.
PARLAMENTO BİNASINA KORUMA
Geçtiğimiz şubat ayından bu yana düzenlenen en büyük grevde, sendikalar 3 milyon çalışanın katılımını bekliyor. Bugün başkent Atina ve ülkenin diğer büyük kentlerinde öğleden sonra protesto gösterilerinin düzenlenmesi de planlanıyor.
Başkent Atina'da güvenlik güçlerinin özellikle parlamento binasını koruma altına aldığı belirtildi.