GÜNCEL

MARMARA’YI KURTARACAK ‘’ÇEMBERLER’’ ÇALIŞMAYA BAŞLADI

UNDP-GEF-SGP desteğiyle hayata geçirdiği Mavi-Yeşil Gelecek: Marmara Projesi’ni de Postane İstanbul’da düzenlediği geniş katılımlı çember buluşmasıyla finalize etti.

29 Şubat 2024 Saat: 11:16
MARMARA’YI KURTARACAK ‘’ÇEMBERLER’’ ÇALIŞMAYA BAŞLADI
MARMARA’YI KURTARACAK ‘’ÇEMBERLER’’ ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Etki güçlerini ülkemizin ve gezegenimizin öncelikli sorunlarına çözüm bulmak için kullanmak isteyen kişi ve kurumları buluşturan çalışma modeliyle fark yaratan Etki Çemberleri Vakfı; bu kez Marmara Bölgesi’nde sürdürülebilir sanayi yoluyla suyun korunması için hayata geçirilen Mavi Yeşil Gelecek: Marmara Projesi paydaşlarını bir araya getirdi.

Etki Çemberleri Vakfı liderliğinde UNDP-GEF-SGP desteğiyle yürütülen Mavi-Yeşil Gelecek: Marmara Projesi kapanış toplantısı Postane İstanbul’da gerçekleştirildi. Buluşmada

özel sektör ile belediyelerden, akademisyenlerden, özel sektörden, sivil toplum ve uluslararası kuruluşlardan temsilciler katıldı. Proje sonuçlarının da paylaşıldığı toplantıda düzenlenen oturumlarda, bireysel etki alanı ile sürdürülebilir dünya için çalışan isimler de yer aldı.

Yazar ve ekolojik yaşam aktivisti Nil Ormanlı, Change.org'dan Seda Elhan, Doğa Derneği'nden Yeşim Erbaşol, Etki Çemberleri Vakfı'ndan Ceren Aycibin Girgin, Devridaim Enstitüsü’nden Yasemin Uluçınar, sürdürülebilir yaşam içerik üreticisi Hale Acun Aydın, Climavore'dan Kubilay Ercelep, sürdürülebilir moda içerik üreticisi Burçin Akgün Ünaldı, BeIN Atıksız Mutfak programından Şef Özge Şahin ve sürdürülebilirlik içerik üreticisi Gamze Biran program boyunca süren panellerde katılımcılara seslendiler.

UNDP GEF-SGP Türkiye Koordinatörü Gökmen Argun’un açılış konuşmasının ardından Etki Çemberleri Vakfı Kurucusu Aylin Gezgüç ve Proje Koordinatörü Merve Kanak, Marmara Denizi’nin güncel durumu ve projenin çıktılarını katılımcılarla paylaştı. Toplantıda Etki Çemberleri Vakfı tarafından oluşturulan “Su döngüsünü deneyimlemek” konulu sistem dizimi oyunu da katılımcılarca deneyimlendi.

Sektör Çemberleri Oluşturuldu

Proje; Marmara Bölgesi’nde sürdürülebilir sanayi yoluyla suyun korunması için Haziran 2023’te başladı. Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ Ergene OSB 1-OSB 2’de Marmara Denizi’nin güncel durumu bilgilendirmesi yapan Vakıf; proje süresince proje illerinde su döngüsü, suyun korunması ve yeniden kullanılmasına dair eğitimler de verdi.

52 sanayi kuruluşunun katıldığı proje kapsamında Etki Çemberleri Vakfı metodolojisi ve akademisyen danışma kurulu yönlendirmesi ile Kimya ve Kozmetik Sektörü, Gıda ve Turizm Sektörü, Tekstil Sektörü çemberleri oluşturulduğunu açıklayan Aylin Gezgüç, sektör çemberlerinin, kendi içlerinde tespit ettikleri komiteler üzerinden başta AB Yeşil Mutabakatı olmak üzere ulusal ve uluslararası düzenlemelere uyumlu, sürdürülebilir ve güçlü bir sanayi için başlayan bu çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Aylin Gezgüç; Vakıf olarak, proje kapsamında sektörlerin AB Yeşil Mutabakatına uyum sürecini desteklemek üzere dijital bir rehber hazırladıklarını da vurguladı.

Aylin Gezgüç. ‘’Etki çemberlerinizi gelin birlikte tasarlayalım’’

Projenin bir bayrak yarışı gibi, elden ele devam eden bir zincir ile sivil inisiyatiften Vakıf çatısına ve uluslararası bir fon kapsamında yapılan işlere dönüştüğünü, bundan sonra da Çember çalışmaları olarak devam edeceğini anlatan Aylin Gezgüç, ‘’Sadece iki yıllık sürede önce 6 Şubat Maraş Depremi ardından ilk çember buluşmasını gerçekleştirdiklerini, sonrasında da denizlerdeki yıkıma dikkat çeken plastik konusunda çok önemli iki çember projesini hayata geçirdik. Bizim proje anlayışımızda, projeye emek veren, gönül veren herkesin, her kurumun kendi etki gücünü fark etmesi öncelikli. Çember metodu ile bunu sağlıyor ve dönüşümü çok daha mümkün kılıyoruz. Nitekim kolektif bir iş olarak hayata geçirdiğimiz Plastiksiz Kaş ve Gökçeada projelerimizde yerel idare, akademi ve özel sektör iş birliği vardı. 101 işletme ile çalıştık, ölçümler, etkinlikler yaptık. Bu proje sayesinde 79 bin tek kullanımlık plastik sofraya gelemedi, uluslararası 2 fon, 2 ulusal şirket ve Vakfımız finansman sağladı. Geleceği tasarlamak için bugün yola çıkmak isteyenleri kendi etki çemberlerini Vakfımız ile kurmaya davet ediyoruz” dedi.

İşte Marmara’yı kurtaracak yol haritası

Postane İstanbul’da düzenlenen buluşmada, katılımcılar “Su döngüsünü deneyimlemek” oyunu üzerinden suyun korunması ile pozitif etkiyi birlikte büyütmek üzere aksiyon planları belirledi.

Buna göre katılımcıların ürettiği kolektif akıl ürünü olarak dört başlık öne çıktı:

Derhal yapılmalı

Bir yıl içinde hızlı tüketim sektöründe toptan satış yapan kurumlar ve tedarikçilerine yönelik çemberler kurmak; bu çemberler vasıtasıyla farkındalık eylemleri geliştirmek ve kalıcı etki yaratmak.

Geride bırakılmalı

Endüstrideki eski üretim yöntemlerini hem kadim bilgilerden yararlanarak hem de inovatif yöntemler geliştirerek değiştirmek ve bu değişimle tüketimi ve kirliliği azaltmak. Aynı zamanda bu yolda hemen şimdi aksiyon alarak çiftçilerle, KOBİ’lerle, karar vericilerle çalışmaya başlamak.

Geliştirilmeli

  • Ortak bilinç ve pratik çözümlerle, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için evdeki ve işyerlerindeki suyun geri kazanımını sağlamak.
  • ‘Döngünün Başı Su’ diyerek doğanın insana ait olmadığını bilerek aksiyonlar almak ve bunu her an, her nefeste ve insanın olduğu her yerde yapmak.

Vakıf “su”yu önemseyen tüm birey ve kurumları, www.maviyesilgelecek.org websitesinde yer alan “Marmara Taahhütnamesi” ve “Pozitif Etki Rehberi” kapsamında etkilerini tasarlamak üzere sektörel çember çalışmalarına davet ediyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑