ABD'nin önde gelen televizyon kanalı CNN, Marmaray'ın açılış törenine haberinde geniş yer verdi
Haberde, milyarlarca dolara mal olan projenin iki kıta üzerinde bulunan Türkiye'yi deniz altından ilk defa demiryolu ile birleştirdiğine dikkat çekildi. Marmaray'ın açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile bakanların katıldığı duyuruldu. Erdoğan'ın açılış konuşmasından kesitler veren CNN, projenin Osmanlı İmparatorluğu'ndan (Devleti) gelen bir rüya olduğunun altını çizdi.
Sultan Abdulmecid'in rüyasının Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıldönümünde hayata geçirildiği belirtilen haberde, tünelin dünyanın en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı İstanbul Boğazı'nın altından geçtiği hatırlatıldı. Bölgenin finans merkezi olan İstanbul'da 15 milyona yakın insanın yaşadığı kaydedilen haberde, günlük olarak da 2 milyon kişinin kıtalar arasında geçiş yaptığına vurgu yapıldı. Dünyanın önde gelen haber kanalı, "Marmaray, Türkiye'den Çin'e kesintisiz demiryolu taşımacılığı sağlayacak modern İpek Yolu üzerinde önemli bir bağlantı olarak tarif ediliyor" ifadesini kullandı.
New York Times gazetesi ise, İstanbul mahreçli haberine, "Boğazın silueti üzerine binmiş ufukta dikili minareleri ile kendisini Batı ile Doğu arasında coğrafik kavşak olarak tanımlayan şehir, Avrupa ile Anadolu step kültürlerinin iç içe geçtiği bir yer." şeklinde giriş yaptı. Proje karşıtı yorumları da yansıtan gazete, Marmaray'ın henüz ulaşıma hazır olmadığını savunan Mimar ve Mühendisler Odası üst düzey yöneticisi Süleyman Solmaz'ın, "Bu koşullar altında ulşıma açmak cinayet olur." sözlerine yer verdi. Solmaz, New York Times'a verdiği mülakatta, Marmaray'ın elektronik güvenlik sisteminin bulunmadığını iddia ederek, "Ben Marmaray'ı bu şartlarda kullanmam, kimse de kullanmasın." ifadelerini kullandı.