Sabah Gazetesi Yazarı Melih Altınok, olası Ak Parti - HDP koalisyonunu bugünkü köşesine taşıdı.
Son zamanlarda "Son dönemin belirleyici niteliği, Cumhuriyet'in çevrede tuttuğu dindarların ve Kürtlerin merkezinde olduğu bir demokrasi ittifakıdır. Dolayısıyla dönemin ruhuna en uygun olan ittifak AK Parti HDP koalisyonudur. Bu formül aynı zamanda HDP'ye de hükümet sorumluluğu yükleyerek aşırılıklarını törpüler" sözleri ile HDP ve Ak Parti koalisyonunu savunanların çoğaldığını beliten Altınok, bu savunmanın gerekçelerinin iki yıl öncesinin koşullarına göre ikna edici olduğunu, bu öneride belirtilen "o HDP'ye" artık ulaşılamadığını belirtti.
HDP'nin, referandum dönemi de dahil olmak üzere, siyasetin sivilleşmesi ve demokratikleşmesine dair "boykot" seviyesindeki karşı duruşu bir nebze de olsa tolere edilen pozisyonunu mumla arattığını söyleyen Altınok, "HDP'nin ittifaktan kopuşunun miladının Gezi sonrasına denk geldiğini" söyledi.
Bu değerlendirmesini HDP'nin Gezi dönemindeki kargaşanın Kürt sokağına taşınması projesine alet olmadığını söyleyerek açıklayan Altınok, parti ve eşbaşkanları için "sonrasında bu oyuna göre dizayn edildi" dedi.
HDP, PROVAKATİF BİR HAREKET
"Gülen çetesinin 17-25 Aralık operasyonlarına sarılan, 7-8 Ekim'de 50 vatandaşın hayatına mal olan HDP'nin bugün vardığı nokta, Suriye meselesi üzerinden "terörist Türkiye" mottosunun taşıyıcısı olan provokatif bir hareket halini almak"diyen Altınok, AK Parti HDP koalisyonunu savunmanın "siyaseten doğruculuk" adına yapıldığını çünkü "bu tavrın bir siyasetçi, yazar ya da akademisyen için en risksiz konum" olduğunu belirtti.
AK PARTİ - HDP KOALiSYONU DÖNÜŞÜM İÇİN TEHLİKELİ
HDP'nin mevcut söylemi ve duruşuyla HDP'nin herhangi bir hükümet formülü içerisinde yer almasının, üstelik eski Türkiye koalisyonun hala karşısındaki tek aktör olan AK Parti'nin de u koalisyonda yer almasının "dönüşüm süreci" için tehlikeli olduğunu söyleyen Altınok, şunalrı yazdı:
"Bunu kabullenmenin zor olduğunu biliyorum. Toplumsal kutuplaşmanın azalması için AK Parti'nin kendisine meşruiyet sağlayacak kesimler arayışı içine girmesi gerektiği de ortada. Ancak bu dengenin, Ak Parti hareketinin alameti farikası sayılan değerlerini ülke için tehdit sayan yapılarla işbirliğine gidilerek sağlanacağını düşünmek bir hayli garip. Çankaya vesayetinin halka geçmesi gibi, eski rejimin yapısal dönüşümünü ifade eden süreçleri kendisine düşman seçmiş HDP, ötekilerin değil, 80 yıllık paradigmanın yeni bin yıldaki formuna uygun bir müttefiki artık."