DÜNYA

Merkel: İklim konusundaki tartışma çok zorlu oldu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, G7 Zirvesi'nde iklim konusundaki tartışmanın zorlu geçtiğini söyledi. Ayrıca zirvenin sonuç bildirgesi de yayımlandı.

28 Mayıs 2017 Saat: 09:27
Merkel: İklim konusundaki tartışma çok zorlu oldu
Merkel: İklim konusundaki tartışma çok zorlu oldu
Almanya Başbakanı Angela Merkel, G7 Zirvesi'nde iklim konusundaki tartışmanın zorlu geçtiğini söyledi. Merkel, İtalya'nın Taormina beldesinde düzenlenen zirvenin ardından Alman basınına yaptığı açıklamada, ABD dışındaki 6 ülkenin ve Avrupa Birliği'nin  (AB)  iklimin korunmasına ilişkin anlaşmanın sürdürülmesinden yana olduğunu söyledi.
 
"İklim konusundaki tartışma çok zorlu oldu, hatta çok yetersiz kaldı."  diyen Merkel,  6 ülkenin ve AB tarafının, iklimin korunması konusunda varılan  Paris Antlaşması'na bağlı kalacaklarını açıkça dile getirdiğini ve bu konuda ödün  verilmeyeceğini ifade etti.
 
"Görüşmelerimizden sapmayacağımızı açıkça dile getirdik"  
 
Merkel, "ABD'nin Paris Antlaşması'na bağlı kalıp kalmayacağına dair şu  ana kadar bir işaret yok." ifadesini kullandı.
 
İklim konusunda ABD ile bir ilerleme sağlanamadığı için Paris  Antlaşması'nın zirvede birlikte desteklenmesinin mümkün olamadığını aktaran  Merkel, "Biz görüşlerimizden sapmayacağımızı açıkça dile getirdik"  değerlendirmesinde bulundu.
 
Merkel, sığınmacı politikasıyla ilgili olarak da bu konunun sonuç  bildirgesinde özellikle İtalya'nın istediği ölçüde geniş şekilde yer almamasına  üzüldüğünü belirterek, yine de varılan anlaşmanın makul olduğunu kaydetti.
 
Zirvenin sonuç bildirgesi
 
Sicilya Adası'ndaki tatil beldesi Taormina'nın iki gündür ev sahipliği  yaptığı G7 Zirvesi'nin açıklanan sonuç bildirgesinde, küresel sınamalara ve  yurttaşların endişelerine iş birliği ruhu çerçevesinde çözüm bulmaya  çalışılacağı, ortak değerler olan demokrasi, barış, güvenlik, hukukun üstünlüğü  ve insan haklarına saygı etrafında birleşildiği belirtildi.
 
Liderler, toplumların, kaliteli eğitim, iş, ekonomik fırsatlara  erişimde eşitlik ve daha temiz bir çevre gibi ihtiyaç ile taleplerinin,  politikalarının merkezinde yer alacağı hususunda mutabık kaldıklarını bildirdi. Bildirgede, G7 liderlerinin, dış politikada, milletler arasında  barışı, devletlerin egemenlik ve toprak bütünlüğünü, siyasi bağımsızlıklarını  koruyan, kollayan ve insan haklarının korunmasını sağlayan kurallara dayalı bir  uluslararası düzeni güçlendirme hususunda hemfikir oldukları ifade edildi.
 
Suriye konusu
 
Bildirgede, Suriye halkının, 6 yıldır büyük acılar çektiği  belirtilerek, bu trajik krizin bitirilmesi için bir fırsat olduğu ve Birleşmiş  Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararı ile Cenevre Anlaşması  uyarınca geçiş yapılması gerektiği vurgulandı.
 
Suriye'deki DEAŞ ve El-Kaide özelinde uluslararası terörü bitirmek  için kararlı olunduğunun vurgulandığı bildirgede, Esed rejimi üzerinde nüfuzu  olanlara, özellikle de Rusya ve İran'a bu trajedinin bitirilmesi için gerçek bir  ateşkesin sağlanması, kimyasal silah kullanımının durdurulması, güvenliğin tesis  edilmesi, acil ve şartsız şekilde ihtiyacı olanlara insani yardımın önünün açılmasında ellerinden geleni yapma çağrısında bulunuldu.
 
Ayrıca Astana sürecinin, şiddetin azaltılması yönünde etkin bir katkı  yapabileceği ifade edildi.
 
Kuzey Kore'deki gelişmeler
 
Bildirgede, silahsızlanmaya bağlılıklarını teyit eden G7 liderleri,  Kuzey Kore'deki gelişmelerin öncelik taşıdığını belirtti.
 
Liderler, Kuzey Kore'nin bir an önce BMGK kararlarına uyması  gerektiğini ile acilen nükleer ve balistik füze denemelerini geri dönmemek üzere  terk etmesi hususunda birleşti.
 
G7 liderleri, Ukrayna'daki krize kalıcı bir çözümün ancak bütün  tarafların Minsk Antlaşması çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeleri  ile ulaşılabileceği konusunda mutabık kaldıklarını gösterdi. Liderler, Rusya'yı  Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygılı olmaya davet etti.
 
Zirveye ev sahipliği yapan İtalya'nın büyük önem verdiği göç konusunda  da ulusal ve uluslararası alanda çabaların eşgüdüm içerisinde yürütülmesinin  önemine değinildi. Bildirgede, göç konusunun paylaşılan bir sorumluluk olduğunun  bilincinde olunduğu, bununla birlikte mültecileri kendi ülkelerine mümkün olduğu  kadar yakın bölgelerde destekleme ve güven içinde ülkelerine dönmelerini sağlama  gerekliliğine işaret edildi.
 
  
Ekonomik büyüme ve serbest ticaret
 
Ekonomi alanında iyileşmenin hız kazandığı, bununla birlikte büyümenin  mütevazı seviyelerde kalmaya devam ettiğine dikkat çekilen bildirgede, en önemli  önceliğin daha yüksek yaşam standartları ve kaliteli iş alanları yaratmak olduğu  vurgulandı.
 
Bildirgede, serbest adil ve karşılıklı fayda sağlayan ticaret ve  yatırımın büyüme ve yeni iş alanları yaratma hususunda temel faktörler olduğuna,  uluslararası yatırımın büyüme ve iş alanları oluşturmada önemli rol  oynayabileceğine işaret edildi.
 
Liderler, serbest ticarette açık marketin önemine vurgu yaparken,  korumacılık anlayışına ve haksız ticaret uygulamalarına dönük mücadelelerini  sürdüreceklerini teyit etti.
 
Bildirgede, bütün alanlardaki eşitsizliğin önemli bir endişe kaynağı  olduğunun altı çizilirken, cinsiyetler arası eşitlik ilkesinin insan haklarının  temel ögelerinden ve G7 liderleri için öncelikli bir husus olduğu belirtildi.
 
Gıda güvenliği ve iklim değişikliği
 
Gıda güvenliğinin G7 için temel hedeflerden olduğuna dikkat çekilen  bildirgeye, iklim değişikliği konusundaki uyuşmazlık da yansıdı.
 
  
Ayrıca bildirgede, Güney Sudan, Somali, Yemen ve Nijerya'nın  kuzeydoğusundaki açlık felaketi riskinden derin endişe duyulduğu aktarıldı.
 
Ortak açıklamada, ABD'nin Paris İklim Antlaşması'na yönelik gözden  geçirme sürecinin devam etmesi nedeniyle bu başlık altında ortak bir pozisyon  benimsenmesi konusunda bir uzlaşıya varılamadığı belirtildi.
 
ABD içindeki bu süreci diğer 6 ülkenin ve AB yönetiminin anlayışla  karşıladığı, bununla birlikte Paris İklim Antlaşması'na olan güçlü bağlılığın  teyit edildiğinin altı çizildi.
 
Bildirgenin son bölümünde, G7'de dönem başkanlığının gelecek yıl  Kanada'ya geçeceği ve liderler zirvesinin bu ülkede yapılacağı yer aldı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑