Son zamanlarda ‘kazara’ çıkan yangınlarla Osmanlı’nın tarihi emanetleri bir bir yok olurken Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde de tarihi emanet daha yok olmaya mahkûm edildi. Dilderesi üzerinde 16. Yüzyıl’da Kanuni Sultan Süleyman’ın
16. Yüzyıl’da Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği üzerine Mimar Sinan tarafından yaptırılan tarihi ‘Dilderesi Köprüsü’ yetkililerin ilgisizliği yüzünden çürümeye terk edildiği ortaya çıktı. Halk arasında Mimar Sinan Köprüsü olarak da anılan tarihi Dilderesi Köprüsü’nün bu içler acısı durumu görenleri hayrete düşürüyor. 16. Yüzyıl’dan buyana herhangi bir bakım ve onarıma ihtiyaç duymadan günümüze kadar gelen bu tarihi köprü sırf fabrikaların rahatlaması için yok ediliyor.
HİÇBİR BAKIM YAPILMADAN GÜNÜMÜZE KADAR GELMİŞ
Gebze ilçe merkezinden 12 km. uzaklıkta bulunan köprü İstanbul-Ankara Karayolunun güneybatısında ve tarihi Bağdat Yolu ile Dilderesi’nin tam üzerinde yer alıyor. Köprüde bir kitabe bulunmadığından bu eserin tarihi kesin olarak bilinmiyor. Üç gözlü olan tarihi köprünün ayakları ortasında boşaltma gözleri bulunuyor. Uzunluğu ise yaklaşık 20 metre kadar. Köprü hiç onarım görmeksizin günümüze kadar ayakta kalabilmesi ise onun ne kadar önemli bir şaheser olduğu algısını güçlendiriyor. 16. Yüzyıl‘ın başlarında inşa edilen köprünün herhangi bir bakım ve onarım görmeden günümüze kadar intikal etmesi, köprünün ne kadar sağlam yapıldığını da gözler önüne seriyor.
FABRİKALARIN ARASINDA KAYBOLMUŞ VAZİYETTE
Son yıllarda SİT alanı ilan edilmiş olan Dilderesi üzerinde bulunan ve araç trafiğine kapatılan tarihi köprünün girişlerine araçların geçmemesi için beton engeller konulmuş. Dilovası sınırları içerisinde sağlam kalabilen tarihi eser olarak tek olma özelliğini koruyan ‘Mimar Sinan Köprüsü’ maalesef gereken ilgiyi göremiyor. Kaderine terk edilen bu tarihi köprü fabrikaların arasında kaybolmuş vaziyette.
“BU ESERİ GÖRDÜKÇE İÇİMİZ BURKULUYOR”
Halk arasında ‘Mimar Sinan Köprüsü’ olarak bilinen köprünün bu içler acısı haline Dilovası sakinleri oldukça tepkili. Dilovası Gençlik Derneği Başkanı İsa Adıgüzel bu tarih katliamına şu ifadelerle tepki gösterdi: “Dilderesi eskiden o kadar temizdi ki buraya gelip sular içilir, meyveler yenilir ve bu derede yüzülürdü. Şu an ise hiçbir canlı yaşam sürdüremiyor buralarda. Bunlar ise fabrikaların zararlı atıkları yüzünden oldu. Dilderesi yok olunca tarihi Mimar Sinan Köprüsü de çürümeye terk edildi. Önce trafiğe kapatıldı ardından da çürümeye terk edildi. Bu tarihi emanetimizi her gördükçe içimiz burkuluyor. Fabrikaların rahatlığı için tarihi değerlerimizi yok etmeyelim. Sahip çıkalım!”
“TARİHİMİZE SAHİP ÇIKALIM”
Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği Başkanı Ercan Teker ise: “Ecdadımız tarafından bize emanet olarak bırakılan bu eserlere resmen ihanet ediyoruz. Sırf fabrikalar rahat kurulsun, para kazanılsın diye böyle değerli bir eseri yok etmek gerçekten acı verici. Tarihimize sahip çıkalım, emanette emin olalım, ecdadın emanetine sahip çıkalım. Yetkililerden bu eserlere sahip çıkılmasını istiyoruz” dedi.