Kararda, bunların patlayıcı maddelerin içerisinde bulunan artıklardan olduğu ifade edilerek, ''Ancak olayda bombaya ait olabilecek herhangi bir madde ve malzemeye rastlanılmadığından patlamanın bombadan mı yoksa gazlardan mı meydana geldiğinin tespit edilemediği''nin belirtildiği anlatıldı.
Ekspertiz raporu dikkatle incelendiğinde bomba patlamadığı şeklinde herhangi bir ifade veya tespitin olmadığı vurgulanan kararda, şöyle denildi:
“Olayda ‘Sadece bombaya ait herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır’ denilmektedir. Bunun sebebi olaydan sonra itfaiyenin olay yerinde söndürme ve soğutma işlemleri için çok su sıkması, patlamadan sonra meydana gelen panik neticesinde birçok insanın sağa sola koşması, yaralı ve ölülerin olay yerinden uzaklaştırma çalışmaları neticesinde olay yerinde bulunabilecek delillerin kaybolmasıdır. En önemli sebep muhtemelen orada patlayan bomba bir zaman ayarlı bomba olduğu için, zaman ayarlı bir bombanın patlaması neticesinde bombaya ait bulunabilecek parçalar, zaman ayarını sağlayan saat, akım kaynağı olarak kullanılan pil parçaları olur. Bu olayda bunların bulunmamasının en büyük nedeni patlamanın meydana geldiği büfe önünde saat ve pil gibi malzemeler satan bir seyyar tezgahın bulunması ve patlama sonrasında olay yerinde çok sayıda pil ve saat parçalarının olduğu görülmüş, bunların hangisinin bombaya ait olabileceğine dair bir tespit yapılamamıştır.''
MAHKEME BAŞKANI: ÇELİŞKİLER GİDERİLMEDİ
Mahkemenin verdiği Selek'in cezalandırılmasına ilişkin karara muhalif kalan Mahkeme Heyeti Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, birçok kez yaptırılan bilirkişi incelemeleri ve raporları arasındaki çelişkilerin giderilmediğini belirtti.
Soruşturma aşamalarında Mısır Çarşısı'ndaki patlamanın hangi sebepten kaynaklandığı ve yapılan araştırmalar sonucu bunun bir bomba patlamasıyla meydana gelip gelmediğinin tespit edilemediğini aktaran Yılmazabdurrahmanoğlu, sanığın olaya katılıp katılmadığı konusundan daha önemli olan şeyin patlamanın bombadan mı yoksa, başka bir sebepten mi kaynaklandığının tespiti edilmesi olduğunu ifade etti.
Yılmazabdurrahmanoğlu şunları kaydetti:
''Öncelikle isnat edilen suçun oluşması için en önemli unsur durumunda olan patlamanın bir bomba sonucu meydana geldiğinin tespit edilememiş olması. Bu husustaki şüphe, delil durumu nazara alınarak sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'e isnat edilen Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden her iki sanığın bu suçtan beraatlerine ve bu nedenle sanık Pınar Selek hakkında çıkartılan yakalama emrine dair, sayın çoğunluğun görüşüne muhalif olduğuma dair diğer hususlarda ise verilen kararın oy birliği ile verildiğine dair muhalefet şerhimdir.''
Kararın gerekçesinde şöyle denildi: “Deliller incelendiğinde Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamanın LPG patlamasından değil, bomba patlamasından kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Sanık Abdülmecit Öztürk ifadesinde Mısır Çarşısı'ndaki patlama eylemini icra ettiğini kabul etmektedir."
Kararda, bomba yapılan malzenin üzerinde Selek'in parmak izlerinin bulunduğu vurgulandı.
İKİ KEZ BERAAT ETTİ
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin ölümü 127 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamaya ilişkin davada Sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti. Selek daha önce 2 kez beraat etmişti.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Pınar Selek'e ceza verilmesi gerekçesiyle bu kararı 2 kez bozmuştu.