Mursi'nin danışmaları istifa etti.
Bir yanda muhalifler Cumhurbaşkanı Mursi'yi protesto için sokaklara dökülürken, diğer yanda Mursi yandaşlarının destek gösterileri sürüyor.
Mursi yandaşları, dün gece polis barikatını aşarak Başkanlık Sarayı duvarına çadır kuran muhaliflere saldırdı.
Taş, sopa ve molotof kokteyllerinin kullanıldığı olaylarda 3 kişi hayatını kaybetti, 350 kişi yaralandı.
Mısır'da yaşanan gerginlik cumhurbaşkanının yakın çevresinde de görüş ayrılıklarına yol açtı.
Mursi'nin 4 danışmanı Cumhurbaşkanlığı Danışma Heyeti'nden istifa etti.
İşte ülkeyi ayaklandıran maddeler
Göstericileri bu kadar öfkelendiren, Mursi’nin 22 Kasım’da yayımladığı kararname ve yeni anayasa girişimi. Kararnameyle Mursi, yetkilerini artırıp, yargının kararlarına müdahale etme yolunu kapamıştı. Kurucu Meclis’te jet hızıyla onaylanan anayasa ise 15 Aralık’ta referanduma sunulacak. Liberal, sol ve Hıristiyan grupların şiddetle karşı çıktığı anaya taslağındaki maddeler:
“Şeriat kurallarının hukukun temeli” ibaresi.
“İslam hukuku ile ilgili konularda Sünni İslam’da yetkin otorite olarak görülen El Ezher Üniversitesi’ne danışılacak.” (Bu madde ile din adamlarına fazla yetki tanınmasına yol açmasından korkuluyor.)
“Mısır ailesinin özünü koruması ve ahlaki değerlerini geliştirmesi” maddesi. (Muhafazakarların kendi görüşlerini dayatmasından endişe duyuluyor.)
Kadın ile erkek arasında eşitlik konusunda bir madde bulunmuyor. Ancak kadının ailesine karşı sorumlulukları ve dışarıdaki işi arasında denge kurmasından bahsediliyor.
“Basın özgürlüğü güvence altında olacaktır. Basına sansür yasaktır, ama, savaş ve seferberlik zamanları hariç...”