Fransız ve Korsikalı Julien de Casabianca, hem görsel sanatçı hem de film yapımcısı. Çalışmaları müzenin resimlerinden karakterleri sokaklara taşıyarak yeni bir manzara yaratmaktan oluşur. Edebiyat Ödülü sahibi Gao Xingjian, tamamı hayali şehrin sokaklarında çekilen, « Yağmurdan Sonraki Gece » başlıklı ilk kısa filminin senaryosunu yazdı.
İlk uzun metrajlı filmi « Passing By »’da üç yıl boyunca 22 ülke ve 44 şehrin sokaklarında yoldan geçen yabancı insanları kayda aldı. Film, kendisini « kalbinin derinliklerinden hissettiğini ve etkilendiğini » yazan ünlü yönetmen Costa-Gavras tarafından övgüyle karşılandı.
Tokyo Sanat Üniversitesi, « Passing By »‘ı gösterimler ve masterclasslar için davet etti. Ünlü sanatçı Koheï Nawa, Kyoto’daki Sandwich sanat rezidanslarında bir dizi gösterim başlatmak için burayı seçti. Aynı zamanda açılışı ve sponsorluğu Bayan Charlotte Rampling tarafından yapılan « Passing By » Paris’in 4. bölgesindeki belediye binasının cephesine yerleştirilen kırk ekrana yansıtılan bir sanat videosu enstalasyonudur.
Bu ilk filmin ardından Julien de Casabianca, Costa-Gavras ve Jean Jacques Beineix (Betty Blue) tarafından 150 büyük yazar, yönetmen ve yapımcıyı (Godard, Lelouch, Varda, Polanski, Hazanavicius) bir araya getiren efsanevi Fransız derneği ARP’nin üyesi olarak seçildi.
1999’dan bu yana katılımcı sanatsal projenin öncüsü veya aktörüdür. 1999’dan 2002’ye kadar 59 Rivoli squat artistique grubunun üyesiydi. 2002 yılında, şu anda Paris Belediyesi tarafından desteklenen Laboratoire de la Création adında yeni bir *« işgal evi » kurdu. Julien de Casabianca, 2014 yılında Outings Project’i başlattı. Paris’teki Le Louvre veya Memphis’teki Brooks Müzesi, Cenevre Sanat Müzesi veya Ixelles-Brüksel müzesi gibi dünya çapında birçok müze tarafından davet edildi ve *Nuart gibi referans festivallere katıldı.
*ARP : Yazarlar, yönetmenler ve yapımcılardan oluşan sivil toplum
*squat artistique : Sanatsal işgaller, genellikle uzun yıllar boyunca boş binaların işgal edilmesidir. Kısa süreli işgal süreleri duruma göre birkaç günden birkaç yıla kadar değişmektedir. Sanatçıların çalışacakları ve kendilerini ifade edecekleri bir alan bulmalarına ve güvencesiz insanlara ev sahipliği yapmalarına olanak tanıyorlar. Bazı sanatsal akımlar bu deneyimlerden doğmuş ve orada gelişmiştir: sokak sanatı, grafiti, free party, enstalasyon, plastik, görsel, dijital sanatlar, sirk sanatları, performans sanatları, sinema vb.
*Nuart Festival : Norveç’te düzenlenen sokak sanatı festivali
Institut français Ankara bu etkinliğe verdikleri destekten dolayı Çankaya Belediyesine, Baştaş Çimento ve Vestan İnşaat’a teşekkür ediyor.
Avrupa Miras Günleri
1985 yılında Avrupa Konseyi tarafından başlatılan ve 1999 yılında Avrupa Birliği’nin katıldığı bu etkinlik, Türkiye’nin 1954 yılından bu yana taraf olduğu Avrupa Kültür Sözleşmesi’ne üye 50’den fazla ülkede düzenleniyor.
Her yıl Eylül ayında bir hafta sonunda düzenlenen Avrupa Miras Günleri, miras açısından dikkate değer alanların ve anıtların halka açılmasına olanak tanır. Ortak bir kültürel miras hakkında bilgi edinme ve bu mirasın şimdiki ve gelecek nesiller için korunması ve geliştirilmesi için harekete geçme fırsatıdır.
EUNIC Ankara kümesinin girişimiyle, Avrupa Miras Günlerinin ilki Eylül 2022’de dört Avrupa büyükelçiliğinin (Belçika, Fransa, Polonya, İsviçre) kapılarının istisnai bir şekilde halka açılmasıyla Ankara’da gerçekleşti.
2. edisyon, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılı bağlamında düzenlendi ve daha fazla sayıda Avrupa büyükelçiliğinin ötesinde, tarihi, mimari ve sanatsal alanlardan, kentin mirası ve/veya korunması ve topluma aktarılmasında büyük rol oynayan birçok Türk kurum, müze, vakıf ve derneği bir araya getirerek büyük ilgi gördü.