Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV), başta üst solunum yollarını etkileyen bir enfeksiyon olup, özellikle küçük çocuklar ve bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
BAŞLANGIÇTA SOĞUK ALGINLIĞI BELİRTİLERİ GÖSTERİYOR
RSV virüsunun tüm yaş gruplarında görüldüğünü ancak özellikle 2 yaş altı neredeyse her çocuğun RSV ile enfekte olabildiğini söyleyen Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Türk, "Prematüre doğan bebekler, 1 yaş altı bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar RSV enfeksiyonu için yüksek risk grubunda yer alıyor" uyarısında bulundu.
RSV'nin belirtilerinin hafif düzeyde soğuk algınlığı semptomlarından, daha ciddi alt solunum yolu enfeksiyonu belirtilerine kadar değişiklik gösterebildiğini belirten Pediatri Uzmanı Dr. Sena Türk, başlangıçta burun akıntısı, hapşırık ve hafif ateş gibi belirtiler görüldüğüne dikkat çekerek daha ağır vakalardaki semptomları şu şekilde sıraladı:
RSV VİRÜSÜ ANTİBİYOTİKLE GEÇER Mİ?
RSV enfeksiyonu, burun ve boğaz sürüntü örnekleri alınarak yapılan RSV hızlı antijen testi ve PCR testleriyle teşhis edilebiliyor. RSV enfeksiyonun spesifik bir tedavisi bulunmadığını belirten Uzm. Dr. Sena Türk, hastalığın tedavisinde antibiyotiklere başvurulup başvurulmadığı hakkında ise şunları kaydetti:
“Tedavi genellikle semptomlara yönelik olup, burun tıkanıklığının giderilmesi, sıvı alımının artırılması ve oksijen desteği gibi yöntemlerle yapılıyor. Ciddi vakalarda hastane yatışı gerekebiliyor. Antibiyotikler ise RSV tedavisinde etkili değil, ancak ikincil bir bakteriyel enfeksiyon gelişirse antibiyotik tedavisi düşünülebiliyor"
RSV ENFEKSİYONU TEKRARLAYABİLİR!
Hastalığın süresinin, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebildiğini aktaran Uzm. Dr. Sena Türk, “RSV genellikle 7 ila14 gün sürüyor. RSV'ye yakalanan bebeklerin çoğu iyileşse de, bağışıklık sistemlerinin bu virüse karşı yeterli direnç geliştirmemesi nedeniyle enfeksiyon tekrarlayabiliyor" ifadelerini kullandı.
RSV ENFEKSİYONUNDAN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
RSV’nin, enfekte kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya yayılan damlacıkların solunması ve virüs içeren yüzeylere temas sonrası ağız, burun ya da göze dokunulmasıyla bulaşabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Sena Türk, hastalığa yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı:
Bayındır Sağlık Grubu Hakkında:Bayındır Sağlık Grubu’nun temeli, 1992 yılında o zamanki adıyla Bayındır Tıp Merkezi ile hizmet vermeye başlayan Bayındır Hastanesi’ne dayanmaktadır. İş Bankası grup şirketlerinden olan Bayındır Sağlık Grubu, kısa sürede sağlık alanında referans kurumlardan biri haline gelmeyi başarırken, bunda tam zamanlı çalışan deneyimli hekim kadrosunun yanı sıra, hedeflenen nitelikli hizmet anlayışını sağlamak için kurum tarafından özümsenen temel değerler de önemli rol oynamaktadır. Etik değerlere saygılı, kanıta dayalı tıp ve hasta odaklı hizmet anlayışına sahip Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ile başlayan bu anlayışını kısa sürede Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi’nin yanı sıra, İstanbul’da Fenerbahçe, Beşiktaş, İş Kule, Tuzla , Ataköy ve İzmir Alsancak olmak üzere 6 farklı lokasyonda bulunan Bayındır Diş Kliniklerinde de başarıyla uygulayarak, vermekte olduğu sağlık hizmetinin etki alanını genişletmiştir.