İlki geçtiğimiz sene yapılan ve ulusal anlamda büyük yankı uyandıran Tamzara Defilesinin ikincisi bu yıl 16 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilecek.
Şebinkarahisar Kaymakamlığı tarafından Tamzara Mahallesi Güzelleştirme Derneği, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, Denim Tasarımcıları Derneği ve tüm Tamzara halkının destekleri ile gerçekleştirilecek olan Tamzara II Defilesi’nin bu seneki koreografisi ülkemizin en önemli koreograflarından biri olan Uğurkan Erez’e emanet edildi.
Ülkemizin en eski geleneksel el sanatlarından biri olan Tamzara Dokuması; Denim Tasarımcıları Derneği Başkanı Tasarımcı Ahmet Giray Yılmaz tarafından yaklaşık sekiz aydan bu yana büyük bir titizlikle hazırlanan “His” Koleksiyonu ile tarihi iki bin yıl öncesine dayanan Tamzara Mahallesinin büyülü atmosferinde izleyicilere sunulacak, yine keman virtüözü Ceren Aksan ve Şebinkarahisar Musiki Cemiyetinin değerli sanatçılarının canlı performans sergileyeceği defilede ülkemizin en önemli modelleri baş mankenliğini Özge Ulusoy’un yapacağı sokak defilesinde yer alacaklar.
Bu sene Şebinkarahisar Kaymakamlığı tarafından alınan kararla, gelenekselleşme yolunda ilerleyen Tamzara Defilesi kapsamında, sanatsal ve kreatif anlamda tekstil sektörüne yön veren, yıllarını bu işe adamış, mesleğinde marka ve duayen hale gelmiş bir Moda İnsanına Onur Ödülü verilmesi kararlaştırılmıştır. Tamzara II Defilesi kapsamında bu yıl Onur Ödülü, annesi de Tamzaralı olan duayen modacı Yıldırım MAYRUK’a verilecek. Yıldırım MAYRUK yurtdışındaki işlerin yoğunluğundan dolayı programa katılamayacak ama kendi adına bu ödül koreograf Uğurkan EREZ’e takdim edilecek.
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan, müthiş bir tarih, kültür ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan medeniyetler kavşağı Şebinkarahisar ilçesinde bulunan Tamzara Mahallesi yüzyıllardır dokumacılık yapılan bir yerleşim yeri. Türk, Ermeni ve Rumların yoğurduğu bu kültür coğrafyasında zamanımızdan otuz sene öncesine kadar neredeyse her evde bir dokuma tezgahının bulunduğu, sokaklarında yürürken dokuma tezgahlarının seslerinin duyulduğu ve geçmişini özleyen bir mahalle.
Şebinkarahisar Kaymakamlığınca geçtiğimiz yıl yapılan restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları ve I.Tamzara Defilesi ile dikkatleri üzerine çekip halihazırda tur şirketlerinin uğrak yeri haline gelen Şebinkarahisar ilçesi ve Tamzara Mahallesi ikincisi düzenlenecek olan bu defile ile o eskiye olan özlemini biraz daha gidermiş olacaktır.
Bir zamanlar yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere her yerde aranan bir tekstil ürünü olarak ün yapmış olan Tamzara Dokuması, Akdeniz’den Karadeniz’e kadar toptan olarak gönderilmiş, bölgede çok önemli bir ekonomi ve istihdam yaratmış geleneksel bir el sanatıdır.
Tamzara Dokumasının %100 pamuk olması, tamamen el dokuması olması, hiçbir kimyasal işlem görmeden üretilmesi, sağlık açısından gönül rahatlığıyla giyilebilir olması mevcut kumaşlara göre en önemli ayırt edici özelliklerindendir.
Ülke olarak tam bağımsızlığımızın sadece askeri anlamda değil; siyasi, sosyal, kültürel, eğitim ve ekonomik anlamda gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Tamzara Dokumasına yakın bir alaka göstermiş, Tamzara’da dokumacılık kooperatifinin kurulması konusunda emir vermiş ve 1937 yılında çıkarttığı Bakanlar Kurulu Kararı ile bizzat maddi ve manevi anlamda bu mahallemizde dokumacılığı desteklemiştir.
Şebinkarahisar Kaymakamlığınca gerçekleştirilen kültürel ve sanatsal tanıtım faaliyetleriyle beraber bu geleneksel el sanatı ticari anlamda ciddi bir şekilde talep edilmeye başlanmış olup, dokuma anlamında geçtiğimiz yıl 6 bayanın üretim yaptığı ilçede bu sayı bu sene 30’a çıkmıştır. Halihazırda Şebinkarahisar’ın en önemli üretim ve istihdam alanlarından biri haline gelen dokumacılık faaliyetinin önümüzdeki dönemlerde daha da gelişeceği aşikardır.
İkincisi düzenlenecek olan Tamzara Defilesi ile Şebinkarahisar’ın tarihi, kültürel, turistik ve doğal güzelliklerinin tanıtılması, Tamzara Dokumasının eski dönemlerdeki o hak ettiği ününe yeniden kavuşarak tekstil ve moda sektöründe yerini alması, bu topraklara ait üretim kültürünün yaşatılması, tanıtılması ve bu ürünlerin bir marka değerine kavuşması hedeflenmektedir.