Türk ve Rus heyetlerinin İdlib krizini masaya yatırdığı kritik toplantıdan bugün bir sonuç çıkabilir.
Türk ve Rus heyetlerinin Suriye’nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumu ele almak amacıyla Moskova'da yaptığı görüşmeler ikinci gününde devam ediyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında yerel saat ile 10.00’da basına kapalı başlayan görüşmelere diplomatlar, askeri yetkililer ve istihbarat yetkilileri katılıyor.
Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Rus heyetine ise Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sergey Verşinin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Aleksandr Lavrentyev başkanlık ediyor.
Türk ve Rus karma heyetleri dün İdlib konusunda Moskova’da görüşmeler yapmıştı.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, toplantıda Türk heyeti, sahada gerginliğin süratle azaltılması ve insani durumun daha fazla kötüleşmesinin önüne geçilmesi gereğini vurgulamıştı.
Ayrıca görüşmede İdlib’de Soçi mutabakatı kapsamında varılan mutabakatların tam olarak uygulanması ve ihlallerin engellenmesi amacıyla alınabilecek önlemler istişare edilmişti.
Görüşmelere bugün devam edileceği bildirilmişti.
İHTİLAF KONULARI
Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018’de Soçi’de İdlib konulu bir mutabakata vardı. Moskova’nın tavrı ise, İdlib mutabakatının güncellenmesinden yana. Türkiye ve Rusya arasında 10 maddelik ihtilafta kalınan noktalar ise şu şekilde sıralanıyor:
İdlib gerginliği azaltma bölgesinin korunamamış olması ve Türkiye’nin gözlem noktalarına ulaşamaması.
Rusya’nın, İdlib’de askeri operasyonlar ve saldırılardan kaçınılması için gerekli önlemleri almaması ve buna bağlı olarak mevcut statükonun korunamaması.
Silahsızlandırma bölgesinin sınırlarının belirlenememesi. Böylelikle, Türk ve Rus askerleri tarafından İnsansız hava araçlarıyla havada denetim yapılamaması.
M4-M5 otoyolunun, güvenliğinin sağlanarak trafiğe açılamaması.
İdlib’de sürdürülebilir ateşkes rejiminin sağlanabilmesi için etkili önlemler alınamaması.