Mısır Cumhurbaşkanlığı, dün ordunun 'ülkedeki krize siyasi çözüm bulunması için 48 saat süre tanıyan' açıklamasını kınadı...
Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada "Ordu bu açıklamayı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye danışmadan yapmıştır ve yanlış anlaşılacak ifadeler içermektedir. Demokratik, sivil, modern Mısır devletinin tesisi şanlı 25 Ocak 2011 devriminin en önemli kazanımıdır ve Mısır, hangi ahval ve şerait altında olursa olsun geri adıma bütün gücüyle mukavemet edecektir. Mısır, bu yeni devleti kurma uğruna ağır bir bedel ödemiştir. Bu uğurda evlatlarının kanının akmasını, ülkenin istikrar ve kalkınmasının sekteye uğramasını göze almıştır. Hep birlikte görüş ayrılıklarının yönetilmesi için tek yol olarak demokrasiyi benimsiyoruz" denildi.
Cumhurbaşkanlığının milli mutabakat mekanizmasını etkinleştirmek için çalışmalara başladığına işaret edilen açıklamada, "Tüm siyasi gruplar ile görüşme yapabilmek için çalışmalarımız devam etmektedir. Söz konusu görüşmelerle, Mısır sokaklarında devam eden eylemlerin çözüme kavuşması için somut adımların atılması ve izlenecek yol konusunda uzlaşı sağlanması hedefleniyor" vurgusu yapıldı.
Ülkedeki tüm siyasi grupları ve gençlik hareketlerini kapsayan milli mutabakat projesinin uygulanması için belirlenen doğrultuda hareket edildiğine işaret edilen açıklama, şu ifadelerle son buldu:
"Mısır Cumhurbaşkanlığı, ülkedeki anlaşmazlıkları derinleştirmek ya da toplum barışını zedelemek hedefiyle yapılan açıklamalara kulak asmadan halkın taleplerine yanıt vermek için belirlenen yolda ilerliyor. Cumhurbaşkanı Mursi, demokratik geçiş sürecini tamamlamak, halkın iradesini korumak hedefiyle tüm siyasi taraflar ile görüşmelerini sürdürmektedir."
Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah es-Sisi, ülkenin çeşitli kentlerinde gösterilerin devam etmesi üzerine dün öğleden sonra açıklama yapmıştı. Sisi, açıklamasında halkın taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulunarak, taraflara uzlaşma sağlamaları için 48 saat süre tanımış, siyasi çözüm bulunamadığı takdirde ordunun gelecek döneme ilişkin bir yol haritası sunacağını bildirmişti.
Ordunun açıklamasının darbe uyarısı olarak yorumlanması üzerine ordu sözcüsü Ahmed Muhammed Ali "Mısır ordusunun kültüründe ve geleneğinde darbe yönteminin bulunmadığını" belirterek demokrasinin dışına çıkmayacaklarını açıklamıştı.
BAŞKAN OBAMA MUHAMMED MURSİ'YLE GÖRÜŞTÜ
ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi telefonla arayarak, göstericilerin taleplerine cevap vermesi çağrısında bulundu.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Afrika gezisinde olan ABD Başkanı Barack Obama'nın, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'den, istifa etmesini ve erken seçime gidilmesini talep eden endişeli göstericilere karşılık vermesini istediği belirtildi.
Açıklamada, Obama'nın görüşmede, ABD'nin Mısır'da demokratik süreç önerdiğinin, hiçbir parti ya da grubu desteklemediğinin ve mevcut krizin sadece siyasi süreçle çözülebileceğinin altını çizdiği duyuruldu.
Obama ayrıca, Mursi'ye özellikle gösterilerdeki şiddet ve kadınlara yönelik cinsel saldırılar konusunda kaygılı olduğunu iletti.
Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi talebiyle gösteriler düzenleniyor.
NUR PARTİSİ'NDEN MURSİ'YE 3 ÖNERİ
Mısır'daki selefi eğilimli Nur Partisi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye, ülkede yaşanan mevcut siyasi krizi aşmak için 3 öneri sundu.
Muhalif Nur Partisi'nden yapılan yazılı açıklamada, siyasi krizle ilgili gelişmelerin dikkatle takip edildiği belirtilerek, "ülkenin çıkarlarını gözetmek, kan dökülmesini engellemek ve yaşanacak bir iç savaşı durdurma yönündeki çağrılara cevap vermek istedikleri" vurgulandı. Açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye üç öneri sunuldu.
Sunulan öneriler, "Cumhurbaşkanlığı için erken seçim tarihinin ilan edilmesi, bağımsız kişilerden oluşacak teknokrat hükümetinin kurulması ve Anayasa değişiklik tekliflerini araştıracak komisyonun oluşturulması" şeklinde sıralandı.
Nur Partisi, 2012 genel seçimlerinde yüzde 27,8 oy alarak Mısır Meclisi'nde 111 sandalye kazanmıştı.
MISIR DIŞİŞLERİ BAKANI AMR İSTİFA ETTİ
Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr'ın görevinden istifa ettiği belirtildi.
Mısır resmi haber ajansı (MENA), Mısır Dışişleri Bakanı Amr'ın istifa ettiğini duyurdu. Amr'ın görevinden istifa etmesinde, Mısır'da yaşanan son gelişmelerin etkili olduğu ileri sürüldü.
Amr'ın istifasıyla, Mısır'da görevinden ayrılan bakan sayısı 5'e yükseldi.
Dün de Mısır Çevre Bakanı Halid Fehmi, İletişim Bakanı Atıf Hilmi, Turizm Bakanı Hişam Zazu ve Hukuk İşleri ve Meclis Bakanı Hatim Bacatu, görevlerinden istifa etmişti.
Kısa süre içerisinde İstifa eden bakanların yerine yeni isimlerin atanması bekleniyor.
MISIR ORDUSU 48 SAAT SÜRE VERDİ
Mısır ordusu, dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve muhaliflere halkın taleplerini karşılamaları için 48 saat süre verdi.
Ordu, aksi takdirde kendi siyasi ”yol haritasını” açıklayıp uygulanmasını sağlayacağını bildirdi. Açıklama üzerine başta başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda olmak üzere ülkenin her yerinde insanlar gecenin ilerleyen saatlerine kadar protesto gösterilerinde bulundu.
Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi, ordunun herhangi bir şekilde siyasete taraf olmayacağını, ancak Mısır’ın ulusal güvenliğinin karşı karşıya kaldığı ”vahim tehlike” karşısında harekete geçmek zorunda olduğunu savundu. Mısır Ordu sözcüsü Ahmed Muhammed Ali ise, ordunun darbe niyetinin olmadığını, açıklamanın sokağın nabzına uygun yapıldığını iddia etti.
Hafta sonu, sayıları milyonlarla ifade edilen eylemcinin gösterileri ardından ülkede durum gergin. Müslüman Kardeşler yönetimine karşı halkın sokağa dökülmesiyle başlayan krizde ordu da devreye girdi. Mısır ordusu, hem yönetime hem de muhalefete ‘halkın taleplerine’ kulak vermeleri çağrısında bulunuyor. Muhalefet, Mursi’nin iktidardan çekilmesini istiyor. Mursi destekçileri ise muhalifleri ‘darbe kışkırtıcılığı yapmakla’ suçluyor.