Mısır'da binlerce sivili katleden cunta yönetimi kana doymadı. Asker ve polis, Cuma namazından sonra demokrasi için meydanlara çıkmak isteyen sivillerin üzerine ateş açtı. En az 130 ölü...
Mısır'da 14 Ağustos'ta barışçıl gösterileri kana bulayarak yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği bir katliama imza atan ordu dün de insan avına çıktı. Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un 1 aylık olağanüstü hal kararı, demokratik haklarını arayan Mısırlıları yolundan döndürmedi ve cuma namazı sonrası ülkenin birçok kentinde onbinlerce kişi meydanlara indi. Mısır'da darbe karşıtları 'Gazap (Öfke) Cuması' gösterileri için daha önceden belirlenen camilere akın ederken, ülke genelindeki birçok camide imamların hükümetin 'Darbe karşıtı vaaz vermeyin' çağrısına uymadıkları ve halkı darbeye karşı durmaya çağırdı. Kahire, İskenderiye ve Mansura başta olmak üzere ülkenin 27 kent ve 11 ilçesinde yüzbinlerin katıldığı gösteriler düzenlendi.
HELİKOPTERDEN KURŞUN
Meydanlara zırlı araçlarla barikatlar kuran darbeciler ise barışçıl gösterilere engel olamayınca katliama girişti. Kahire'de katliamın adresi Ramses Meydanı oldu. Ağır silahlı askerler ve keskin nişancılar göstericileri rastgele tararken helikopterlerden sivillere kurşun yağdırıldı. Baltacılar olarak adlandırılan suç örgütleri kılıç ve silahlarla katliama destek verdi. Acı bilanço akşam saatlerinde ortaya çıktı: En az 81 ölü, 300 yaralı. Meydanda bulunan El-Feth Cami hastaneye çevrildi. Yaralılar ve cesetler buraya kaldırıldı. Yaralıları hastaneye taşıyan sivillere de ateş açılırken, seyyar hastanede görev yapan gönüllü doktorlar, yaralıların büyük bir bölümünün durumunun ağır olduğunu bildirdi.
HER YERDE KATLİAM
Diğer kentlerde de durum Kahire'den farksızdı. Gerçek mermilerle gösterilere ateş açan derbeciler İsmailiyye 9, Tanta 8, Dimyat 7, Feyyum 7, İskenderiyye 6, Kahire'nin Giza bölgesi 4, Mühendisin bölgesi 1, Sohac 2, Port Said 3 va Kuzey Sina 2 kişiyi öldürdü. Böylece ülke genelindeki ölü sayısı en az 130 oldu. Olaylar akşam da sürdü. Dışarı çıkma yasağına rağmen halk sokaklardaydı. 'Baltacı' diye adlandırılan suç gruplarının şehrin farklı noktalarında sopa ve silahlarla nöbet tutuğu gözlendi. Öte yandan olaylar sırasında kimliği belirsiz kişiler 5 kiliseyi ateşe verdi. Halk ise kiliseleri korumak için 'halk komiteleri' kurdu.
İnsan avı
Cunta yönetimi katliamın ardından adeta insan avı başlattı. Ramses Meydanı'na gitmek isteyen darbe karşıtları 15 Mayıs Köprüsü'nden geçerken asker ve polisler gaz bombası attı. Keskin nişancılar da kalabalığın üzerine kurşun yağdırdı. Köprüde mahsur kalan göstericiler, canlarını kurtarmak için metrelerce yükseklikten aşağıya atladı.