Obamanın Myanmar ziyareti öncesinde 66 mahkumun serbest bırakıldığı açıklandı.
Tarihinde ilk kez bir ABD başkanını ağırlayan Myanmar hükümetinin, 44 siyasi tutukluyu serbest bıraktığı bildirildi.
Muhalefet partisinden Soe Tun, serbest bırakılan 66 mahkum arasında ünlü insan hakları savunucuları dahil 44 siyasi tutuklunun bulunduğunu söyledi.
Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein, ABD Başkanı Barack Obama'nın tarihi ziyaretinden önce pazar günü 66 mahkumu affetmişti. Thein Sein, geçen hafta perşembe günü de 452 mahkumun affedilmesi emrini vermişti.
Myanmar'da yaklaşık 50 yıl süren askeri yönetimin ardından geçen Mart ayında iktidara gelen sivil hükümet, bir dizi siyasi reform yapmıştı. Yüzlerce siyasi mahkumu serbest bırakan, etnik gruplarla ateşkes imzalayan, basın özgürlüğünü genişleten ve denetim yasalarını hafifleten Myanmar hükümeti, 1 Nisan'da da ara seçime gitmişti.
Baskıcı olmayın mesajı
ABD Başkanı Barack Obama, Asya gezisinin ikinci durağı Myanmar'ın başkenti Yangon'da Devlet Başkanı Thein Sein ile görüştü.
Obama'yı Amerikan bayrakları sallayan onbinlerce Myanmarlı karşıladı.
Beyaz Saray'ın internet sitesinde ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, Başkan Obama'nın ''Baskıcı olmak yerine, insanların örgütlenme hakkına saygı duymalıyız. Zorlaştırıcı olmak yerine, medyadaki sansür perdesinin kaldırılması devam etmelidir'' ifadelerine yer verildi.
Obama, gezisinin ilk durağı olan Tayland'ın başkenti Bangkok'ta yaptığı konuşmada, Myanmar'a yapacağı tarihi gezinin, ülkede devam eden demokratik dönüşümün kabulü olarak yorumlanması gerektiğinin altını çizmişti.
Obama, "Myanmar'a sözümü tutmak ve dostluk eli uzatmak için geldim. Bugün burada gördüğümüz ilerleme ateşi, Myanmar halkının parlayan yıldızı olmalı" dedi.
Tarihi bir ziyaret olarak nitelendirilen Myanmar ziyaretinde Obama, Yangon Üniversitesi'nde ülkenin reform süreci ve demokratik atılımlarıyla ilgili bir konuşma yapacak. Obama'nın konuşmasında Rohingya Müslümanlarının yaşadığı Arakan bölgesinde devam eden şiddete de değinmesi bekleniyor.
ABD Başkanı Obama, reform çalışmalarını sürdüren Myanmar'a uygulanan bazı ekonomik yaptırımları kaldırmıştı. Yangon'a büyükelçi atayan Obama, yaklaşık 50 yıllık askeri cuntanın ardından iktidara gelen hükümetin reformlara devam etmesi durumunda yatırımları artırma sözü de vermişti.
Obama, Myanmar'daki temaslarının ardından Kamboçya'ya geçecek.