Obama IŞİD stratejisinde henüz sonuca ulaşamamışken, ABD'nin Ortadoğu stratejisiyle ilgili belirsizlik ve karışıklıklar çoğalıyor.
Irak ve Suriye'de sahadaki dinamikler devamlı değişirken ABD'nin IŞİD stratejisinin birkaç ayda sonuç alınabilecek bir tablo sunmaması, Obama yönetiminin bu stratejisine dair soru işaretlerini ve belirsizlikleri artırıyor.
ESED'E DESTEK OLMADAN ÇÖZMEK İSTİYOR ANCAK...
Obama, Irak’ta Amerikan askerlerini tekrar muharip güç olarak göndermeden sahada Irak askerini güçlendirerek Suriye’de de güçlü ılımlı muhalif yaratıp IŞİD’i zayıflatmak istiyor.
Böylece Suriye’de güçlenen muhaliflerin Esed rejimine karşı masada da ağırlık kazanacağına inanıyor ki bu sayede dolaylı olarak Esed’i hedef almadan Suriye krizini çözmeyi amaçlıyor.
Ancak sahadaki dinamikler devamlı değişirken Obama’nın stratejisinin birkaç ay ve hatta belki birkaç yılda sonuç alınabilecek bir strateji olmaması, ABD yönetiminin bu konudaki en büyük sorunu.
ÖNCELİKLİ HEDEF IŞİD
ABD, önceliğinin Irak olduğunu belirtiyor ama Irak’ta IŞİD’i yok etmek, onun Suriye’deki güvenli bölgesini kurutmaktan, IŞİD’in Suriye’deki güvenli bölgesinin kuruması ülkedeki istikrardan, istikrar ise Esed rejiminin gitmesinden geçiyor. Bu noktada da her ne kadar ABD, öncelikle Irak’a odaklanmak istese de stratejide Esed rejiminin nasıl konumlandırılacağındaki belirsizlik, stratejinin başarısına dair soru işaretlerini de artırıyor.
''İKİ İLERİ ÜÇ GERİ ADIM''
Hem Irak hem Suriye’de hava saldırıları sınırlı kalırken, iki ülkede de sahada IŞİD’e karşı kesin başarı kazanacak güçlerin hemen oluşturulamayacak olması kısa vadede ABD’nin, iki ülkede IŞİD’e karşı önemli zafer elde edebilmesini de engelliyor. Nitekim, geçen hafta Kongre’de konuşan ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey’nin IŞİD ile mücadeleyi “üç ileri iki geri adım” olarak tarif etmesi de mevcut durumu özetliyor.
ABD'DEN FARKLI AÇIKLAMALAR
Obama, IŞİD öncelikli olmaz üzere Esed rejiminin de gitmesini öngörse de ABD'den gelen çelişkili açıklamalar bunun tersini söylüyor.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, terör örgütü IŞİD'e karşı mücadele oluşturulan uluslararası koalisyondan Beşşar Esed rejiminin dolaylı olarak yarar sağladığını söyledi.
"Esed dolaylı olarak fayda sağlıyor. Bu kaosu yaratan Esed. Suriye'de askeri bir çözüm olmayacak, sadece diplomatik bir çözüm olabilir. Hiç kimse Suriye'de tamamen başarısızlığa uğramış bir hükümet istemiyor. Esed'in iktidardan nasıl ayrılacağı kritik öneme sahip."
GENELKURMAY BAŞKANI DEMPSEY
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, "Bana verilmiş olan görev IŞİD. Bir ulusun inşası veya Suriye rejimini devirmek değil" açıklamasını yaptıı.
''ABD OLARAK ESED'İN ROLÜNÜ ÜSTLENDİK''
ABD’nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, IŞİD ile mücadelenin, Suriye’de Beşşar Esed yönetiminin elini güçlendirdiğini belirtti. ''Suriye’nin doğusunda IŞİD hedeflerini vurarak, doğrudan Esed rejimine yardımda bulunmuş olduk. Bu IŞİD birlikleri ılımlı muhaliflerle çatışmıyordu, onlar Esed rejimiyle savaşıyordu."