Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası'nda, öğretmenlere her dört yılda bir yıpranma payı verilmesi önerisi benimsendi.
Antalya’daki 19’uncu Milli Eğitim Şûrası’nda ‘Öğretmen Niteliğinin Artırılması’ konu başlığı altındaki grupçalışmaları tamamlandı.
Komisyon görüşmelerinde rotasyonun (zorunlu yer değiştirme) kaldırılması, öğretmenlere yıpranma payı getirilmesi, yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerin ek ders ücretinin artırılması, nöbetin ücretlendirilmesi ve mülakat uygulamasının kaldırılması gibi kararlara imza atıldı. ‘
'ROTASYONUN KATKISI OLMAZ'
Çalışmalara katılan Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir, üç gün boyunca gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde alınan kararlara ilişkin bilgi verdi. Kamuoyunda çok tartışılan Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından uygulanan rotasyon kavramının ele alındığını belirten Demir, rotasyonun eğitim sistemine bir katkısı olmayacağının düşünüldüğü ve uygulanmaması kararı alındığını söyledi.
4 YILA 1 YIL YIPRANMA
Çalışan öğretmenle, emekli öğretmen arasında ciddi ücret farkı olduğuna değinen Veli Demir, “Ek gösterge sorunu vardı. Ek göstergenin 3600’e çıkartılması önerildi” dedi. Daha önce bazı iş kollarında (sağlıkçı gibi) 4 yıla 1 yıl yıpranma payı verildiğini hatırlatan Demir, “Bu, öğretmenlere de uygulansın denildi. Dolayısıyla 4 yıl çalışan öğretmen 5 yıl çalışmış kabul edilecek. 4 yıla 1 yıl yıpranma payı (erken emeklilik hakkı) verilecek” dedi.
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA YAPANA ZAM
2002’den önce yüksek lisans yapan öğretmenlerin ek ders ücretinin yüzde 25, doktora yapan öğretmenlerin ek ders ücretinin yüzde 40 daha fazla olduğuna dikkat çeken Veli Demir şöyle dedi:
“Bu kaldırılmıştı. 19’uncu Milli Eğitim Şurası’nda sendika ve eğitim bilimcilerinin katkısıyla tekrar eskiye dönüldü. Yüksek lisans yapan öğretmenler ek derslerini yüzde 25, doktora yapan öğretmenler de yüzde 40 daha fazla alacak.” nöbete ücret gelİyor Nöbete ilişkin gelişmeyi de paylaşan Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, “Nöbetin angarya olduğunu düşünüyorduk. ‘Evet nöbet gereklidir, öğretmenler çocukları tanımak, gözlemlemek bakımından nöbet görevini yapsınlar ama nöbet ücrete sayılsın’ demiştik. Ücretlendirilmesi kararı çıktı. Eğer Milli Eğitim Bakanlığı kabul ederse bundan sonra öğretmen nöbet tutacak ama nöbet ücreti alacak” diye konuştu.
NÖBETE ÜCRET GELİYOR
Nöbete ilişkin gelişmeyi de paylaşan Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, “Nöbetin angarya olduğunu düşünüyorduk. ‘Evet nöbet gereklidir, öğretmenler çocukları tanımak, gözlemlemek bakımından nöbet görevini yapsınlar ama nöbet ücrete sayılsın’ demiştik. Ücretlendirilmesi kararı çıktı. Eğer Milli Eğitim Bakanlığı kabul ederse bundan sonra öğretmen nöbet tutacak ama nöbet ücreti alacak” diye konuştu.
MÜLAKATA SON
Ülkemizde mülakatın torpil, yandaş ve kıyım anlamını taşıdığını aktaran Veli Demir şunları söyledi:
“En son müdür atamalarında bunu yaşadık. Müdür yardımcıları, hakim, savcı atamalarında bunları yaşadık. Türkiye’de mülakat, objektif kriterleri olmayan, yandaş seçimi demektir. Dolayısıyla şûrada mülakatların da kaldırılması önerisi oybirliğiyle kabul edildi.”