Almanyada 2000-2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunanlı ve 1 Alman polisi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yerlatı (NSU) örgütü ile ilgili Almanyada istifalar sürüyor.
Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunanlı ve 1 Alman polisi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı ''Nasyonalsosyalist Yerlatı'' (NSU) adlı terör hücresinin cinayetleriyle ilgili ortaya çıkan bilgiler sonrasında güvenlik birimlerdeki istifalar devam ediyor.
Saksonya-Anhalt eyaleti İçişleri Bakanlığı sözcüsü, eyaletin Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Volker Limburg'un emekliye ayrılma talebine olumlu cevap verildiğini belirtti.
Sözcü, Limburg'un görevinden ayrılma nedeniyle ilgili bir bilgi vermedi.
Askeri İstihbarat Servisi'nin 1995 yılında NSU hücresi üyesi Uwe Mundlos hakkında bir dosya hazırladığı, bu dosyanın Saksonya-Anhalt Anayasayı Koruma Dairesi'ne gönderildiği ve dosyanın dün ortaya çıkmıştı. Limburg'un, bu konuda yaşanan aksaklıktan dolayı görevinden istifa ettiği ifade ediliyor.
Daha önce, NSU cinayetlerin soruşturulması kapsamında Federal Anayasa Koruma Dairesi Başkanı Heinz Fromm, Thüringen eyaletinin Anayasa Dairesi Başkanı Thomas Sippel ve Saksonya eyaletinin Anayasa Koruma Dairesi Reinhard Boos görevlerinden ayrılmak zorunda kalmışlardı.
Öte yandan, cinayetlerle ilgili olarak Federal Meclis Araştırma Komisyonu soruşturmaları sürdürüyor.
Komisyonda bugün, 2007 yılında öldürülen Alman kadın polis Michele Kiesewetter olayı ele alınırken, cinayetle ilgili kurulan özel komisyonun müdürü Axel Möglein dinlendi.
Mögelin, Kiesewetter'in cinayetinde aşırı sağcı bir bağlantılı olduğu yönünde bir ipucunun bulmadıklarını belirtti.
Cinayeti tüm yönleriyle araştırdıklarını ifade eden Mögelin, bu konuda bir çıkmaz sokağa girdiklerini ancak pes etmeyeceklerini kaydetti.
Geçen yıl kasım ayında NSU üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhard'ın cesetleri bulunduğu yerde Kiesewetter ve bu olayda ağır yaralanan diğer polise ait silahlar da bulunmuştu.
Diğer taraftan Federal Meclis Araştırma Komisyonu üyesi Clemens Binninger, 2002 yılında Berlin eyaletinin yeraltında faaliyet gösteren NSU hücresinin nerede olduğu yönünde ipucuna sahip olduğu ancak bunu şimdiye kadar araştırma komisyonuna iletmediğini söyledi.
Komisyonun diğer üyesi Wolfgang Wieland, Berlin İçişleri Bakanlığı'nın ya bu ipucundan habersiz olduğunu ya da bu bilgiyi bilerek gizlediğini öne sürerek, ''Bu, yaşadığımız diğer bir şok'' ifadesini kullandı.
Federal Araştırma Komisyonu, ocak ayından beri cinayetlerle ilgili soruşturma yapıyor.