Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şevket Alp, "Özellikle köy mezarlıkları bitki ve böcekler için doğal sığınma alanı. Buralar kutsal sayıldığı için insanlar hiçbir bitki ve böceğe zarar vermiyor. Biz de araştırmalarımızda bir endemik bitki aradığımızda ilk baktığımız yer köy mezarlıkları oluyor. Mezarlıklarda birçok bitki çeşidini yeniden görebildik" dedi.
YYÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şevket Alp, mezarlıkların bitkiler ve böcekler için birer gizli sığınak olduğunu söyledi. Böcek ve bitkiler üzerinde saha çalışması yapan bilim insanları için de özellikle köy mezarlıklarının bulunmaz bir hazine olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Alp, hızlı kalkınma ve yaşanan göçle mezarlıkların korumasız kalıp yok olduğuna dikkat çekti.
"MEZARLIKLAR DOĞAL REZERV OLARAK KORUNMALI"
Yıllarca haber alınamayan bitki ve böcek çeşitlerinin mezarlıklarda bilim insanları tarafından yeniden bulunduğunu belirten Doç. Dr. Alp, özellikle köy mezarlıklarının yeni bir statüyle doğal rezerv olarak değerlendirilip koruma altına alınmasını istedi. Doç. Dr. Alp, "Birçok biyolojik zenginlik mezarlıklara sığınıyor. İslam inanışına göre mezarlıklardan ot koparılması yasak olduğu gibi hayvanların girmesine de izin verilmiyor. Böylece buralar kendiliğinden korunmuş alanlar oluyor. Mezarlıklar bize tarihi kültür açısından ipucu verdiği gibi biyolojik zenginliklerin korunduğu alan olma özelliği taşıyor. Biz yaptığımız araştırmalarda bir bitkiyi aradığımızda ilk baktığımız alanlar mezarlar oluyor. Uzun zaman haber alınamayan ve görülmeyen gül, çiğdem, nergis çeşitlerini yeniden mezarlıklarda bulduk. Yani aradığımız birçok bitkiyi mezarlıklarda kolaylıkla bulabiliyoruz" dedi.