Efsanevi aktris Marilyn Monroenun 50nci ölüm yıldönümü yaklaşırken hakkındaki esrar perdesi daha da derinleşiyor
ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Marilyn Monroe'nun yaşamı ve ölümü üzerine tuttuğu dosyaların ünlü yıldızın sırlarına ışık tutacağı düşünülürken kurumun bilgileri kimseyle paylaşmaması soru işaretleri yarattı.
ABD'deki bilgi edinme hakkı yasası çerçevesinde FBI'a başvuran Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), Monroe'nun yabancı karşı istihbarat adı altında arşivlenen dosyalarını talep etti. Ünlü yıldızın 50. ölüm yıldönümüne kadar dosyaya ulaşmak isteyen ajans yaklaşık 9 ay boyunca uğraştı. Ancak FBI ''Bu belgeler elimizde değil'' demekle yetindi.
Normalde Ulusal Arşivler'de bulunması gereken belgelerin orada da olmadığını öğrenen AP işin peşini bırakmadı. Ajans yine bilgi edinme hakkı yasasını kullanarak FBI'a bu kez belgelerin nerede olduğunu sordu. FBI bu ikinci soruya ise henüz yanıt vermedi.
Belgelerin küçük bir bölümü FBI'ın internet sitesinde daha önce yayınlanmıştı. Buradaki halka açık belgeler 1955 yılından itibaren Monroe'nun seyahatleri ve katıldığı dernekler üzerine yoğunlaşıyor.
Dosyada ayrıca Monroe hakkında çıkan birkaç haber makalesi ve Norman Mailer'ın yazdığı biyografiden referanslar yer alıyor. FBI belgeleri, Monroe'nun hükümet tarafından öldürülmüş olabileceği yönündeki iddialara da yer veriyor.
Monroe'nun ölümüyle ilgili Los Angeles Savcılığı tarafından açılan soruşturmanın detayları da çok gizli olduğu gerekçesiyle açıklanmamıştı.
Monroe'nun otopsisini gerçekleştiren Doktor Thomas Noguchi ise daha önce ''Kimse Monroe'nun ölümüyle ilgili tüm detayları bilemeyecek'' demişti.
ABD Başkanı John F. Kennedy ile aşk yaşadığı bilinen 36 yaşındaki Monroe'nun Beyaz Saray'ın emriyle CIA ya da FBI tarafından öldürüldüğü iddia edilmişti.