Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu'nun MHP'nin 10 Temmuz'da yapacağı 6. olağanüstü kurultayda "seçim" yapılamayacağı kararı alması Ankara'nın gündemine bomba gibi düştü.
Muhalif kanat, iki koldan hukuk mücadelesi başlattı. Muhalifler geçen hafta 19 Haziranda yapılan kongrede alınan kararlara ilişkin ihtiyati tedbir kararı veren Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararına itiraz edecek. Mahkemenin “görevsiz” olduğu savunularak tedbirin kaldırılması talep edilecek.
Muhaliflerin avukatları 4. İlçe Seçim Kurulu’nun, “Olağanüstü kongrede sadece tüzük değiştirilir. Genel Başkan ve parti organları seçimi yapılamaz” kararını da Yüksek Seçim Kurulu’na taşıyacak. Yapılıp-yapılmayacağı adeta yılan hikayesine dönen MHP kongresinin seçimli olup-olmayacağına YSK karar verecek. Muhalifler YSK’nın Seçim Kurulu kararını iptal etmesini isteyecek.
KONGRE YAPILACAK
Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan, Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu’nun kararını kabul edilemez ve hukuksuz olarak tanımladı. “Karar bizim açımızdan kabul edilebilir değildir ve hukuku aykırıdır” diyen Oğan şöyle konuştu:
“Seçim kurullarının kongre durdurma yetkisi bulunmamaktadır. Konu ile ilgili daha önce verilmiş ilçe seçim kurulu kararlarına karşı Yüksek Seçim Kurulu’nun onlarca örnek kararı bulunmaktadır. Bu sebeple biz de bu karara karşı itirazda bulunacağız. Bugün ve ya en geç yarın YSK’dan olumlu bir karar çıkmasını bekliyoruz
10 Temmuz tarihinde seçimli kongremiz yapılacaktır ve ülkücü irade hareketin kaderi ile ilgili kararını verecektir. Milliyetçi Hareket Partisi’ne kurultay yaptırmamak için her türlü çabayı göstermeleri ve hatta güç birliği yapmaları da işe yaramayacaktır. Ülkücü Hareketin kurultay yapma iradesi engellenemeyecektir”
SÜREÇ NEREYE GİDİYOR
Muhalif kanat, Genel Merkez’e yakın Cemal Enginyurt’un başvurusu üzerine 19 Haziran’da Büyük Anadolu Oteli’nde yapılan olağanüstü tüzük kongresi kararlarına “tedbir” konulmasını ardından Seçim Kurulu’nun 10 Temmuz’da seçim yapılamayacağı kararı vermesinin MHP yönetiminin bir taktiği olarak değerlendirdi.
Muhaliflere göre, MHP yönetimi böyle bir karar çıkacağını öngördüğü için 10 Temmuz’da yapılacak kongrenin gündemine tüzük değişikliği dışında Genel Başkan, MYK ve MDK seçimini de dahil etti. Parti tüzüğüne göre aynı gün hem tüzüğün değişmesi hem de seçim yapılması mümkün gözükmüyor. Muhalifler, “Yönetim iktidarı kaybetmemek için akla gelen her türlü yönteme başvuruyor” suçlamasında bulundu.
BEŞİNCİ PARTİ İDDİALARI
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin seçimlerden sonra, “AKP içinden beşinci parti çıkacak” demişti. Her aşaması davalık olan MHP’deki sancılı kongre sürecinin Bahçeli’yi yanıltacağı tahmin ediliyor. Kulislere göre, 5’inci parti AKP’den değil MHP’den çıkacak. Hukuki engeller yüzünden amaçlarına ulaşamayan Meral Akşener ve destekçilerinin 5. parti kurup seçimlere katılacağı yönünde iddialar fısıltı olarak kulaktan kulağa yayılıyor. Akşener’in netleşecek tablo üzerine sıfırdan mı bir parti kuracağı ya da Kasım’da yapılacağı öne sürülen erken seçim Demokrat Parti üzerinden gireceği yönünde dedikodular var.
GRUP KURULACAK
Bir diğer senaryo ise MHP’nin Meclis grubunun bölüneceği yönünde. Buna göre, Meral Akşener Meclis’te beşinci parti grubunu oluşturacak. Bunun için de en az 10’u MHP’den olmak üzere AKP ve CHP’den yapacağı transferler ile 20 milletvekilinden oluşan bir grup kuracak. MHP Grup Başkanvekilliğinden istifa eden Oktay Vural’ın da ilk seçimleri kadar beşinci partinin Grup Başkanı olacağı iddialar arasında.