Gebze'deki MAM'da kadrolaşan derin örgütün, üniversite şartı aranan bölümlere bile lise mezunlarını aldırdığı ortaya çıktı.
TÜBİTAK'taki paralel yapılanmaya yönelik idari soruşturma genişletiliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın talimatıyla başlatılan soruşturmada, kurumun merkez teşkilatının yanı sıra Gebze'deki Marmara Araştırma Merkezi (MAM) de yakın takibe alındı.
Gebze'ye giden Bakanlık müfettişleri, özellikle son 2 yılda MAM tesislerine rekor personel alınarak çalışan sayısının 600'e ulaştığını belirledi. Tesisin ihtiyacı olan norm kadronun üzerine çıkarak işe alınan personeli isim isim belirleyen müfettişler, bu kişilerin kimin kanalıyla istihdam edildiğini, eğitim durumunun görevlendirildiği birime uygun olup olmadığını incelemeye aldı.
VASIFSIZ PERSONEL ALINDI
Yapılan ilk tespitlerde, 'üniversite mezunu olma' şartı aranan bazı kadrolara lise mezunlarının istihdam edildiği, 'teknik uzmanlık' şartı aranan kimi kadrolarda ise bu şarta uymuyan vasıfsız kişilerin işe alındığı belirlendi. Müfettişlerin yürüttüğü idari soruşturmada, personel alımına ilişkin usulsüz işlemler de ortaya çıkarıldı. MAM tesislerinde yüksek ücretlerle istihdam edilen çalışanlar arasında, Türkiye'de denkliği kabul edilmeyen yurdışındaki okulların mezunlarının bulunduğu anlaşıldı.
USULSÜZLÜKLER VAR ESKİ YÖNETİCİLER İÇİN ADLİ İŞLEM YAPILABİLİR
TÜBİTAK'takine benzer bir soruşturma da kuruma bağlı 'Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'nde başlatıldı. Ön incelemede müfettişler birçok usulsüzlük belirledi. Hazırlanacak rapordaki tespitler ışığında, MAM ile Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi'nin, bazı eski yöneticileri hakkında adli ve idari işlem yapılabilecek. TÜBİTAK'taki paralel kadrolaşmanın eski başkan yardımcısı Hasan Palaz döneminde artış gösterdiği iddia edilmişti.